Islamsk Råd tjener en million på halalmat

NHO mener IRN sin sertifisering strider mot norsk lov.
NHO mener IRN sin sertifisering strider mot norsk lov.  Foto: Illustrasjonsfoto: Peter Dejong / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke innenfor norsk regelverk, mener arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen NHO Reiseliv. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Islamsk Råd Norge (IRN*) har ifølge NRK en million i inntekt årlig på å sertifisere halalkjøtt. Rådet har krav i tråd med Koranen som må oppfylles av slakteren og kjøttleverandørene.

Merker produkter - tjener penger

IRN fungerer som konsulenter for kjøttleverandørene som de har sertifisert og tjener opp til to kroner kiloen for halalkjøtt som selges i Norge, melder NRK.

I tillegg tjener organisasjonen penger på å halalsertifisere butikker og restauranter gjennom en årlig avgift.

– IRNs sertifisering kvalitetssikrer og sikrer at forbrukeren får den varen de har krav på, sier IRNs generalsekratær, Mehtab Afsar, til NRK.

På sin hjemmeside skriver organisasjonen følgende: «Islamsk Råd Norge jobber kontinuerlig med å sikre muslimer i Norge tilgang til halalmat. Dette gjøres ved å merke halalslaktede og videreforedlede produkter. I tillegg jobber Islamsk Råd Norge med kontroll av serveringssteder som ønsker å selge halal».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mattilsynet fant svinekjøtt i halal-merket oksepølse

– Ikke innenfor norsk regelverk

NRK har fått innsyn i kontrakten som brukes mellom IRN og bedriftene. Den sier at hvis IRN oppdager at forretningen selger produkter som ikke er sertifisert, så vil forretningen risikere å betale organisasjonen opp til ti prosent av omsetningen det siste halve året.

– Dette kan vi ikke si er innenfor norsk regelverk. Et halalprodukt kan være halal selv om Islamsk Råd Norge ikke har godkjent det. Derfor mener vi at man kan ikke beslutte ovenfor et serveringssted at det er kun gjennom en ordning produktet kan godkjennes, sier innkjøpsdirektør Morten Karlsen i arbeidsgiver- og næringsorganisasjonen NHO Reiseliv til NRK som først omtalte saken.

Les også: Servere svinespekk til asylsøkere

* IRN er en paraplyorganisasjon for islamske trossamfunn og organisasjoner i Norge. Rådet består av representanter fra medlemsmoskeene.