Krever erstatning tredve år etter skredtragedien i Vassdalen

Sven-Arne Simonsen (49) var en av soldatene som overlevde Vassdalen-ulykka i 1986. Nå krever han erstatning for økonomisk tap og skader.
Sven-Arne Simonsen (49) var en av soldatene som overlevde Vassdalen-ulykka i 1986. Nå krever han erstatning for økonomisk tap og skader. Foto: Christian Nørstebø/ fofo.no og NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

16 soldater omkom under en militær øvelse i skredutsatte Vassdalen i 1986. Nå krever en overlevende erstatning fra Staten. – Saken har også en moralsk side, påpeker hans advokat Anneli Bendiksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tredve år etter at han ble tatt av snøskredet under militær øvelse i Vassdalen, har Sven-Arne Simonsen (49) levert krav om økonomisk erstatning for tap og mèn til Forsvarsdepartementet.

– Det har sammenheng med at han helt nylig er konstatert varig ufør til ethvert arbeid som følge av skadene etter ulykken, sier hans advokat, Anneli Bendiksen, til ABC Nyheter.

Hun viser til at varige konsekvenser for ervervsevnen først kan vise seg mange år etter en ulykke, og og at myndighetene har bestemt de strenge vilkårene for å bli konstatert varig ufør til ethvert arbeid.

Forsvarsdepartementet kan bekrefte at vi har mottatt et krav om erstatning for økonomisk tap og mèn etter Vassdalen-ulykken i 1986. Kravet er under behandling, sier Lars Gjemble som er departementets pressevakt.

– Grusomme mareritt

– Saken har også en moralsk side, minner advokat Anneli Bendiksen om. Foto: advokatbendiksen.no
– Saken har også en moralsk side, minner advokat Anneli Bendiksen om. Foto: advokatbendiksen.no

I intervju med blant andre NRK har Sven-Arne Simonsen vært åpen om sine problemer etter tragedien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om nettene har jeg grusomme mareritt. Jeg er tilbake der inne og kjemper for livet. Det har gitt meg nerveproblemer, sa han i anledning en nylig avholdt 30-årsmarkering.

– Gjennom alle disse årene har jeg følt på det sviket, det at vi aldri fikk noen oppfølging fra Forsvaret etter ulykken. De sendte oss hjem. Vi ble glemt, og jeg betaler fortsatt prisen for at ingen tok vare på oss, fortalte Simonsen til NRK.

Les også: Fylkestinget i Troms vil ha ny Vassdalen-gransking

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fikk også ødelagt skulderen da skredet kom onsdag 5. mars kl 13.05 i 1986. Snømassene dundret da ned Storebalak i Vassdalen og hele 16 av de 31 soldatene i 2. tropp omkom. Simonsen var aktivt med på å grave frem sine kamerater.

Troppen hadde vært i området fra halv syv samme morgen. Klokka 11 ble det sendt ut advarsel, men denne ble ikke gitt videre til ingeniørsoldatene i det skredfarlige området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen før hadde man diskutert å avlyse øvelsen, men den gikk sin gang og Forsvaret hevdet at de ville holde seg unna områder med stor risiko.

– Vi så noen støvler og armer og begynte å grave etter kameratene våre. Vi var vel fem-seks stykker som kunne gå i gang med det, fortalte 49-åringen som overlevde tragedien, til Forsvarets forum.

Staten har akseptert ansvar

I ettertid fikk Forsvaret sterk kritikk for at soldatene befant seg i det svært skredutsatte området under Nato-øvelsen Anchor Express.

– For Simonsen er det sentrale at staten påtar seg det ansvaret som daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst har erkjent at staten har, sier advokat Bendiksen og viser til et referat fra Stortingets spørretime hvor Holst sa at staten erkjente et rettslig erstatningsansvar:

«Med dette påtok departementet seg å dekke de økonomiske tap som de etterlatte etter de omkomne soldatene er påført. Det samme gjelder de overlevende soldatene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Verste ulykke i Forsvaret i fredstid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ulykken dekket staten økonomiske tap for to overlevende og etterlatte etter to omkomne. Det ble også utbetalt engangserstatninger til etterlatte.

De overlevende fremmet også krav om erstatning for ikke-økonomiske tap og Stortinget besluttet å utbetale en billighetserstatning som for om lag 25 år siden ga en kompensasjon på kr. 75.000,- til hver av de overlevende.

Moralsk side

– Foruten at staten har erkjent rettslig erstatningsansvar for overlevende soldaters økonomiske tap i offentlige dokumenter, så har saken også en moralsk side etter den kraftige kritikken som har vært reist mot Forsvaret av den offisielle granskningskommisjonen i ettertid, sier advokat Bendiksen til ABC Nyheter.

– Simonsen vil bli overrasket om kravet blir avslått. Han avventer i skrivende stund Forsvarsdepartementets reaksjon på kravet, og vil ikke kommentere saken ytterligere nå, legger hun til.

Tidligere har Simonsen fått utbetalt en billighetserstatning fra staten, men har altså ikke fått noen erstatning for sine økonomiske tap og varige mèn.