Utvist jemenitt får komme tilbake til Norge

Mannen fra Jemen ble sendt ut av Norge over Storskog for kort tid siden. Nå er han også utvist fra Russland.
Mannen fra Jemen ble sendt ut av Norge over Storskog for kort tid siden. Nå er han også utvist fra Russland. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som Russland igjen åpner for å ta imot asylsøkere som ikke har fått behandlet sin sak i Norge, kan to jemenitter bli hentet tilbake til Norge fra Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsnemnda (UNE) opphevet onsdag UDIs vedtak om å returnere jemenitten Abdullah som ble sendt ut av Norge med buss over Storskog 19. januar sammen med 12 andre enslig menn. Mannen er nå utvist fra Russland. Han må ut av landet innen lørdag.

UDI har nå bestemt at han skal få komme til Norge mens hans sak vurderes. UDI forsøker også å komme i kontakt med en annen jemenitt, Ahmed, som var på samme buss. Hva som skjer med ham, er uavklart.

– Dette blir avgjort etter en samtale med den andre jemenitten, heter det i en pressemelding fra UDI.

Dialog om Storskog-returene

I pressemeldingen understreker UDI at alle saker behandles individuelt, men påpeker at det er en høy terskel i Storskog-sakene da instruksen fra Justisdepartementet er «tydelig på at Russland er et trygt land for de fleste tredjelandsborgere». UDI er nå i dialog med Justisdepartementet om Storskog-returene, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet vil ikke kommentere vedtaket om å hente tilbake jemenitten fra Russland.

– Utlendingsnemnda har behandlet klagen og kommet til at saken skal realitetsbehandles. Departementet kan ikke kommentere enkeltsaken, og viser til Utlendingsdirektoratets pressemelding, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i JD til NTB.

Les også: Ny avtale kan sende asylsøkere til Russland igjen

Ikke tema

Etter det NTB kjenner til, er det ikke nå et tema for regjeringen å endre den omstridte instruksen som gir UDI adgang til å nekte å behandle asylsøknader der søkeren har opphold i et land som ansees for trygt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var VG som først omtalte at UNE opphevet UDIs vedtak som førte til at jemenitten Abdullah ble returnert til Russland.

– Han fikk ikke realitetsbehandlet sin asylsøknad i Norge og ble uttransportert. UNE har omgjort vedtaket, og hans søknad skal behandles i Norge. Grunnen er usikkerhet rundt hans situasjon i Russland, hans profil som menneskerettighetsaktivist i Jemen og den generelle sikkerhetssituasjonen i Jemen, sier nemndleder i UNE til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke sendt folk tilbake til Jemen siden april på grunn av den farlige situasjonen i landet

Les også: Rohde: Frykter at rømte asylsøkere får gå fri

Åpner for nye returer

En delegasjon fra Justisdepartementet og Utenriksdepartementet møtte onsdag representanter for det russiske migrasjonsverket i Moskva. Her åpnet Russland for å ta imot asylsøkere fra Norge. Returene skal ikke skje over Storskog men med fly.

– Det kan dreie seg om mellom 200 og 300 personer, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Justisdepartementet til NRK.

Les også: Tybring-Gjedde forstår Russlands asylstans

Ber om stans

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) ber om stans i hurtigbehandlingen av asylsøkere som Norge vil returnere til Russland. HRW mener Norge ikke kan gå ut fra at Russland er et trygt land for asylsøkere som ikke får sin sak vurdert før de returneres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både FNs høykommissær for flyktninger og Landinfo-kontoret i den norske utlendingsforvaltningen har påpekt mangler ved det russiske asylsystemet som kan forhindre en rettferdig og effektiv behandling av asylsøknader, sier den russiske programdirektøren for HRW, Tanja Lokshina.

Les også:

Troms Frp vil frata asylsøkere verdisaker

Nesten 1.000 Storskog-asylanter har forsvunnet

80.000 asylsøkere kan få avslag i Sverige

Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad