Jonas Gahr Støre får pris for beste tåketale 2015

TÅKEPRAT: Mulig budskapet var tydelig under denne talen, men Jonas Gahr Støre har vunnet prisen for årets tåketale 2015, på grunn av en svært vag uttalelse om Dalai Lama.
TÅKEPRAT: Mulig budskapet var tydelig under denne talen, men Jonas Gahr Støre har vunnet prisen for årets tåketale 2015, på grunn av en svært vag uttalelse om Dalai Lama. Foto: Claudio Bresciani/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vag uttalelse om Dalai Lama ga Ap-lederen flest stemmer i tåkepris-kåringen. Høgskole-rektor fikk den langt gjevere tåkelurprisen, for sin klare tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hvert årsskifte deler Geelmuyden Kieses (GK) partnerskap ut priser for den klareste tale, tåkelurprisen, og den beste tåketale i året som gikk.

Ifølge selskapet er det mange Støre-sitater fra 2015 som kunne aspirere til tåkepratpris, men vinnersitatet sto i DN i april.

Spørsmålet var om Gahr Støre ville stått sterkere mot Kina, og møtt Dalai Lama under norgesbesøket i 2014, men det var det ikke lett å få klarhet i. Støre vinner prisen for følgende tåkesvar:

«Det er hypotetisk. Hvis jeg blir statsminister, skal jeg tenke gjennom det. Jeg vet at rundt slike spørsmål er det så mange spørsmål en regjering må ta stilling til og vurdere. Det er ikke noen automatikk i at man må gjøre det. Svaret kan være ja og svaret kan være nei.»

Langt klarere var budskapet som sikret nybakt rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, tåkelurprisen for 2015. I Aftenposten 17. august 2015 sa han det slik:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Fedre som er hjemme med sykt barn får applaus. Det får ikke mødre.»

Vinnerne stemmes frem gjennom en spørreundersøkelse som gjennomføres månedlig. I fjor deltok cirka 1300 mennesker i avstemningen, opplyser GK i en pressemelding.

Disse fikk flest stemmer for årets tåkeprat og årets klareste tale:

Tåkelur

Curt Rice: Fedre som er hjemme med sykt barn får applaus. Det får ikke mødre (42%)

Hundreogførti Oslo-rektorer: Vi er drittlei! (20%)

Statsminister Erna Solberg: For krystallklar nyttårstale 2015! (7%)

Knut Arild Hareide: Nå er det nok, Per Sandberg! (6%)

Jonas Gahr Støre: Støre støtter EUs kuttkrav (5%)

Les også: Statsminister Erna Solbergs nyttårstale i sin helhet

Tåkeprat

Jonas Gahr Støre: Dalai Lama (34%)

Per Sandberg og Anders Magnus om Krekar (12%)

Helga Pedersen: Ny rekord (11%)

Bjørn Kjos: Eh, ja, nei, jeg forstår ikke spørsmålet? (8%)

Per Sandberg (7%)