Ukjent krigsfilm beriker norsk historie

– Jeg vil tro at det finnes mye mer materiale enn dette, sier filmbibliotekaren. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nyoppdaget film fra frigjøringen av Finnmark vekker begeistring hos filmekspertene. – Vi ser jo at det brenner i ruiner. Det er ferskvare fra da krigshandlingene pågikk, sier Håvard Oppøyen ved Nasjonalbiblioteket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen har ABC Nyheter fått fra personer som har arbeidet tett med kilder i det tidligere Sovjetunionen. Disse ønsker ikke å stå fram med navn.

På to filmruller vises det historiske drama som utspilte seg i oktober 1944 da den tyske nazi-hæren ble drevet på flukt på Nordfronten, og Den røde armé frigjorde Øst-Finnmark.

Les også: Nyopp­da­get krigsfilm viser Finnmark fortsatt i brann

En rekke tidligere ukjente filmscener viser glimt av hvordan bygninger fortsatt står i flammer, kullhauger som brenner i Bjørnevatn og Kirkenes, samt møter med mennesker som hadde nektet å evakuere med den tyske krigsmaskinen.

Filmene blir nå overlatt til Nasjonalbiblioteket.

– Med dette får vi veldig mye mer enn vi har hatt før, sikkert tre-fire ganger så mye. Det er veldig flott, sier Håvard Oppøyen, filmbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele krigsfilmen nederst i saken

Fyller opp historisk arkiv

Tidligere har de kjent til enkeltscener fra de to filmrullene som har vært gjengitt i den sovjetiske filmavisen.

– Vi har bare cirka fire minutter fra da russiske tropper krysser grensen fra Finland, og de kjente bildene med nordmenn som kommer ut fra gruvene hvor de har bodd og hatt tilhold fordi alle hus var nedbrent, sier Oppøyen.

– Med dette materialet har vi veldig mye mer enn vi har hatt før i filmarkivet, sikkert en tre-fire ganger så mye. Det er veldig flott å komme over og få tak i for å få fylt opp et historisk filmarkiv, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser jo at det brenner i ruiner. Det er ferskvare i og med at det var krigshandlinger på gang. Det brenner og det ulmer og det ryker, så er var det dagsaktuelt da opptakene ble gjort, sier han.

Les også: Søk blant de som fikk hardest økonomisk straff i landssvikoppgjøret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har filmskaperen Knut Erik Jensen vist en dokumentarserie på NRK på 80-tallet om befrielsen av Finnmark. De nye filmrullene er på omlag femten minutter, og inneholder scener som heller ikke Jensen klarte å spore opp og vise.

– Du ser det brenner

Filmen gir et historisk interessant innblikk fra et område og en tid hvor det finnes lite materiale fra før. I tillegg til sovjetiske militære, vises også befolkningen i Sør-Varanger og det som møtte dem da de kom ut fra gruvegangene.

– De møter en hverdag hvor det ikke er tak over hodet og andre ting som er hverdags i resten av Norge på samme tid. Det som er spennende med dette er at det er såpass aktuelt fra den tiden, du ser at det brenner i ruinene og hele Kirkenes er borte slik det var, sier Oppøyen.

De to rullene med 35 millimeters filmer er tatt opp av sovjetiske krigsfotografer som skulle dokumentere nazistenes flukt. Formålet var åpenbart å drive propaganda for den seierrike sovjetiske arméen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ville dokumentere det som skjedde og gjøre dokumentasjonsopptak som skulle brukes i propagandasammenheng. Det ser vi også i den russiske filmavisen hvor noen av klippene dukker opp, så er det en solid propagandavinkling i det, sier filmbibliotekaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

I den sovjetiske filmavisen ble for eksempel troppenes fremrykking presentert med tekstplakater som sa: «De tapende tyske troppene som har skapt frykt i Kirkenes jages fra byen av Den røde armè».

Oppøyen understreker at også nazistene tok opp filmer i propagandaøyemed, og at den norske filmavisen ble gitt ut under streng kontroll fra den tyske okkupantmaktens side under krigen.

Har også nazi-filmer

Nasjonalbiblioteket har også opptak fra Finnmark 1944 fra den norske filmavisen som kom ut under okkupasjonen.

Frykt for russerne og bolsjevismen var en sentral del av propagandaen fra okkupantenes side. Her fra utstillingen på Grenselandmuseet. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter
Frykt for russerne og bolsjevismen var en sentral del av propagandaen fra okkupantenes side. Her fra utstillingen på Grenselandmuseet. Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

– Vi har noen få opptak fra Finnmark fra denne tiden - også fra Kirkenes. Men det er en type opptak som kan vise en norsk-tysk minister på besøk i Finnmark. Det er en helt annen type vinkling - selvfølgelig - på det materialet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ironiserer over befrielsen av Finnmark, at de sovjetiske styrkene kommer og bomber og herjer. Den norske filmavisen skulle vises for en norsk befolkning i Sør-norge på den tiden og de sier ting som at «Vil du dette skal skje med din by?». En veldig skrekkpropaganda mot at den fæle bolsjevikarmeen kommer og jager Det store tyske rike på flukt, mener Oppøyen.

Kontakt med Russland

Nå skal Nasjonalbiblioteket gjøre nye og bedre scanninger av filmene for å gjøre materialet tilgjengelig.

– Dette er opptak uten lyd, men man kan presentere best mulige digitale filer av dette for et interessert publikum. Krigshistorie blir jo stadig vekk aktuelt, og blir aldri avleggs, sier filmbibliotekaren.

Les også: De ukjente landssvikerne

I tillegg har man tatt kontakt østover for å forsøke å spore flere ukjente opptak fra befrielsen av Norge.

– Vi har kontaktet den russiske ambassaden for med hjelp fra dem å kontakte filmarkiv i Russland. Jeg vil tro at det finnes mye mer materiale enn dette, sier Håvard Oppøyen.

Se hele krigsfilmen fra Finnmark her: