200 personer demonstrerte for Trivselsbassenget– Sykehusledelsen begynner vel å se hvor viktig dette er

Talen var klar da flere demonstrerte i badedrakt og morgenkåpe for kreftbassenget torsdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cirka 200 mennesker demonstrerte torsdag mot helsetoppene som vil legge ned Trivselsbassenget ved Radiumhospitalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De begynner vel å se hvor viktig dette bassenget er. Jeg tror ikke det var alle i styret og ledelsen som gjorde det før, sier Magne Helander til ABC Nyheter.

Han var initiativtaker til demonstrasjonen som ble avholdt utenfor Radiumhospitalet torsdag ettermiddag. I 2013 døde datteren Ylva (7) av en svlust på hjernen. Datteren hadde stor glede av Trivselsbassenget.

Cirka 200 personer, noen av dem i badedrakt og protese, hadde møtt opp for å demonstrere mot at sykehusledelsen har valgt å legge ned det populære Trivselsbassenget ved sykehuset. Bassenget har vært et kjærkomment tilbud til kreftpasienter.

Bakgrunn: Pårørende fortviler – bassengtilbud til barn og kreftsyke stenges

Halvannen promille av budsjettet

Ingen fra den nåværende sykehusledelsen møtte opp ved demonstrasjonen.

– Det er vel som ventet. Jeg hadde ikke trodd det skulle komme noen. Det er vel egentlig ikke det som er viktig heller, sier Helander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere artikler har ABC Nyheter skrevet at ledelsen ved Oslo Universitetssykehus ikke har funnet midler til den årlige driften, anslått til 2,5–3 millioner kroner. Det utgjør halvannen promille av det totalt 20 milliarder kroner store budsjettet.

I en melding på sykehusets nettside, sier administrerende direktør Bjørn Erikstein at han har forståelse for reaksjonene.

– Vi forstår de sterke reaksjonene og har bestemt oss for å se på dette på nytt, sier Erikstein, som likevel ikke vil gi noen garanti for at bassenget vil åpne igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Et av de siste stedene jeg så Ylva le

– Svake ledere støtter seg til regler

Bassenget var sin tid en folkegave, bygget etter at barn hadde hatt basarer, bedrifter og idrettslag og artister Norge rundt gjorde en kjempedugnad, mens daværende sykehusdirektør Jan Vincents Johannessen jublet. Det var hans idé. Anlegget fikk 9,7 millioner i tippemidler, og ble åpnet av to dronninger i 1993.

Artikkelen fortsetter under annonsen

17. mai 2013 ble det stengt, og har vært det siden. OUS mener driften ikke er en del av spesialhelsetjenestens tilbud.

– Det er gjerne svake ledere som støtter seg til regler, og bruker dem som krykker, sier Johannessen, som var til stede under demonstrasjonen torsdag.

– Bassenget har vært en fantastisk suksess som folk fra hele verden har vært og sett på. Å bygge det inn i det nye sykehuset synes jeg ikke er noen god idé, for det kommer ikke til å bli like bra, sier den tidligere direktøren, som mener det er en skam at ikke helseminister Bent Høie er på banen.

Les også: Har budsjett på 20 milliarder – stenger basseng på grunn av tre millioner

– Tapt trivsel, helse og liv

Tidligere daglig leder ved Trivselsanlegget, Inger Sandvik, var også blant dem som hadde møtt opp torsdag.

– Tror du dette handler om økonomi, eller tror du det er noe mer?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan jeg nesten ikke svare på. Det høres ut som det er snakk om økonomi, men på den annen side kan vi regne ut hvor mye vi har tapt i menneskelig trivsel, helse og kanskje også forlengede liv, sier Sandvik.

Leder i Stortingets helse- og omsorgskomité, Kari Kjønaas Kjos, var tidligere i høst krystallklar på at hun forventer at sykehusledelsen vil snu. 315 millioner kroner er satt av til oppgradering og vedlikehold i Helse Sør-Øst på neste års statsbudsjett.

– Jeg forventer at dette beløpet gir rom for å snu i saken. Trivsel og trening er en viktig brikke innen tilfriskning, og må derfor vektlegges, sa hun til ABC Nyheter.

Les også: Grotesk å stjele folkegave fra kreftsyke