Helseskadelig å skyte blyfritt i vindstille

Fra FFIs tester av den nye miljøammunisjonen i det lette maskingeværet «Minimi». Instituttet anbefaler ikke skyting med dette i motvind eller når vinden står stille.
Fra FFIs tester av den nye miljøammunisjonen i det lette maskingeværet «Minimi». Instituttet anbefaler ikke skyting med dette i motvind eller når vinden står stille. Foto: FFI
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarets nye miljøammunisjon kan fortsatt skape problemer for norske soldater. De risikerer både metallfeber og forgiftning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2011 stanset Arbeidstilsynet bruken av den såkalte miljøammunisjonen hvor bly var fjernet.

De blyfrie skuddene (NM229) ble ansett som helseskadelige, og produsenten - Nammo på Raufoss - satte i gang utviklingen av en ny variant (NM255).

Men heller ikke den nye varianten er problemfri, viser undersøkelser foretatt av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i 2014 og 2015. De kan ikke anbefale bruk i all slags vær.

Miljøammunisjonen vil derfor ikke bli godkjent for bruk når det er vindstille eller motsvind mot skytterne på standplass.

– Bare hvis disse anbefalningene blir fulgt, vil vi ikke ha noen betenkeligheter med bruken, sier Forsvarets hovedverneombud Eivind Røvde Solberg, til ABC Nyheter.

Hans stemme veier tungt for i det hele tatt å få tatt i bruk den nyutviklede ammunisjonen som man også ønsker å selge til Nato-allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke friskmeldt

I en fersk rapport fra FFI er den nye miljøammunisjonen testet i et lett maskingevær - Minimi.

Men selv om det har skjedd en forbedring, så kan instituttet slett ikke friskmelde de blyfri patronene.

Les også: Forsvarssjefen anbefaler kutt uansett bevilgning

Forskerne ved instituttet mener at det i «de fleste tilfeller» ikke vil være forbundet noen risiko ved skyting med maskingeværet utendørs.

De anbefaler at «det unngås å skyte med Minimi i lett motvind eller når det er vindstille».

Soldater fra 2. bataljon under trening på Rena med «Minimi». Foto: Anette Ask / Forsvaret
Soldater fra 2. bataljon under trening på Rena med «Minimi». Foto: Anette Ask / Forsvaret

Nå skal Forsvarets hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalget ta stilling til ammunisjonen og hvordan man skal unngå helseplager ved bruk av denne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske soldater meldte om økte helsefarer fra 2008 da det nye håndvåpenet HK416 ble tatt i bruk. Det hadde et noe trangere løp enn forgjengeren, og man mente det ga høyere friksjon og større avgasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målet med NM255 var at denne skulle redusere helseskadene.

Annen rapport viktigere

Ammunisjonen produseres av Nammo, som ikke legger seg flat for den nye FFI-rapporten.

Produsentens kommunikasjonsdirektør, Sissel Solum, henviser heller til en annen FFI-rapport (2013/02026) som mer relevant.

Her ble blyfri og «vanlig» ammunisjonen testet i HK416, og her fremkommer det at NM255 ikke gir høyere utslipp enn blyammunisjon, fremhever hun.

«Rapporten viser også at man ved all skyting uansett våpen og ammunisjon vil bli eksponert for gasser og metallpartikler», skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

«Rapporten du henviser til er laget av FFI, som har utført en test av blyfri ammunisjon i et annet våpen, MINIMI 5,56», påpeker Solum.

Ikke skyt i stilla

I rapportens oppsummering heter det:

«For å unngå eksponering for høye kobberkonsentrasjoner, som i ytterste konsekvens kan forårsake metallfeber, anbefales det at skyting ikke utføres når det er vindstille eller svak motvind».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg varsler en om mulig eksponering av giftgassen karbonmonooksyd (CO) når vinden løyer.

«Gjennomsnittskonsentrasjonen av CO rundt skytter i løpet av 15 minutter oversteg ved en skyteserie arbeidsmiljølovens grenseverdi for korttidseksponering».

Begge ammunisjonstypene (både NM 229/NM 230 og NM255/NM263) ble ved årskiftet testet på tre ulike baner over seks dager. Det ble skutt fire serier med 50 og 300 skudd hver av testdagene.

Les også: Militær forskning gjorde soldater syke

Det var Stortinget som i 2007 påla Forsvaret å fase ut blyholdig ammunisjon. I 2013 ble NM255 lansert, og da sa Kjetil Longva ved Forsvarets forskningsinstitutt at andre NATO-land har vist interesse for ammunisjonen.

– Det vi har gjort her i Norge, kan faktisk ende med at vi oppdager en helt ny måte å produsere ammunisjon på, mente han.