Her kan du søke blant alle Norges aksjeeiere

GRØNN: Rasmus Hansson (MDG) taler varmt om sykkel og miljø, men har selv investert aksjer i et kjøpesenter med 4000 parkeringsplasser.
GRØNN: Rasmus Hansson (MDG) taler varmt om sykkel og miljø, men har selv investert aksjer i et kjøpesenter med 4000 parkeringsplasser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteetaten har gitt innsyn i det såkalte aksjonærregisteret. Her kan du laste ned og søke i hva blant andre stortingsrepresentantene har investert penger i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste to årene har Kommunal Rapport jobbet for å få Skatteetaten til å gi innsyn i etatens aksjonærregister. Nå har journalist Vegard Venli endelig fått gjennomslag, etter at Sivilombudsmannen har gitt ham medhold i argumentene om at en rekke av opplysningene ikke kan være omfattet av lovbestemt taushetsplikt.

I offentleglovas paragraf 9, heter det: «Alle kan krevje innsyn i ei samanstilling av opplysningar som er elektronisk lagra i databasene til organet dersom samanstillinga kan gjerast med enkle framgangsmåtar».

Skattedirektoratet og Finansdepartementet har ment at å utlevere registeret vil være for ressurskrevende, men nå har etaten altså gitt etter.

I registeret kan du søke i over 1,7 millioner aksjeposter.

Skatteetaten har selv ikke ønsket å legge registeret ut på nettet, men Norsk Redaktørforening har fått utlevert aksjonærregistreret og publisert det i sin helhet på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Last ned aksjonærregisteret her: Excel-fil eller acces-fil (det kan se ut som enkelte har problemer med å lese de nedlastbare filene, prøv igjen senere)

Torsdag skrev Dagbladet at flere stortingsrepresentanter har unnlatt å opplyse om store aksjeformuer, til tross for at alle økonomiske interesser av en viss betydning skal meldes inn til Stortingets eget register.

Blant andre har Rasmus Hansson, talsperson for Miljøpartiet de Grønne investert penger i Storebrand Private Investor ASA, som blant annet har investert tungt i et kjøpesenter på Sørlandet, skriver Dagbladet.

Kjøpesenteret ligger slik til at de handlende kommer seg dit kun med bil, og senteret har 4.000 parkeringsplasser tilgjengelig for sine kunder.

Les også: Flere på Stortinget oppgir ikke aksjeformuer