Hjelpeorganisasjoner ber om 3 milliarder til Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjelpeorganisasjonene ber Norge øke hjelpen til Syria og nabolandene til 3 milliarder kroner på statsbudsjettet for neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve hjelpeorganisasjoner la onsdag fram tre hovedkrav i forbindelse med flyktningkrisen i Syria. Stikkord er økt pengestøtte, nytenkning om bosetting her i landet og at Norge må ta del i den europeiske innsatsen.

– Dette er en varslet katastrofe. Vi gjorde altfor lite, vi gjorde det altfor sent, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Hjelpeorganisasjonene mener den ekstraordinære situasjonen krever mer hjelp umiddelbart i nærområdene, i Europa og i Norge.

– Regjeringen har allerede varslet at den øker budsjettet med ytterligere én milliard kroner. Det er prisverdig, men det er ikke nok. Vi håper at Stortinget nå vil plusse på den tredje, sier Egeland til NTB.

– Utrolig underfinansiert

En god del av midlene bør gå til folk som fortsatt bor i Syria, og som trenger hjelp der, mener Egeland. Han forteller om skrikende behov i nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verdens matvareprogram må nå kutte i matvarerasjoner til barnefamilier og enker fordi de ikke har råd til 12,5 dollar per person i måneden som dette koster. Det er en utrolig underfinansiering, sier Egeland.

I et møte med utenriksminister Børge Brende (H) og europaminister Vidar Helgesen (H) tidligere onsdag, tok organisasjonene også opp spørsmålet om å legge føringer på EØS-midlene.

– Norge betaler store summer til EU-land i sør og øst som går til oppussing av kulturhus og slike ting. Gode tiltak, men nå er det snakk om nødhjelp på europeisk jord. Da må midlene kanaliseres i den retningen, sier Egeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil behandle asylsøknader her

Organisasjonene understreker at Norge må hjelpe både hjemme og ute. Det innebærer blant annet at Norge må behandle asylsøknadene til alle syrer som kommer til landet. I en ekstraordinær situasjon bør man ikke benytte seg av Dublin-forordningen som legger opp til at søknader som hovedregel skal behandles i det første landet asylsøkere kommer til innenfor Schengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er direkte usolidarisk av Norge å sende noen asylsøkere tilbake til andre europeiske land, sier John Peder Egenæs i Amnesty International.

NOAS-leder Ann-Magrit Austenå påpeker at dette er noe Norge og andre land har full adgang til.

– Det er noen som argumenterer med at det undergraver systemet, men det er helt feil. Vi må også se på land hvor disse menneskene returneres til, sa hun, og nevnte Italia, Malta og Ungarn som vekker bekymring.

Åpner for tvang

Tilstrømningen innebærer også at alle må bidra i den nasjonale dugnaden for syriske flyktninger, mener de elleve organisasjonene.

Det betyr i klartekst at man må se på alternativer for bosetning. At folk som venter på mottak, kan bosette seg selv, og at kommuner må legge til rette for bosetting. Hvis kommunene ikke følger opp, bør man vurdere pålegg.

Egeland erkjenner at det kan bli upopulært.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi håper absolutt at det ikke blir nødvendig å tvinge noen. Vi håper at kommunepolitikere har sett TV-bildene og forstår hva som skjer. Men det er snakk om et stort antall mennesker i den ytterste nød, og hvis kommuner gir blaffen, kan det bli nødvendig, sier han.

Kravene fra de humanitære organisasjonene:

* Elleve humanitære organisasjoner stiller tre hovedkrav til regjeringen.

* Krav 1: Norge må bevilge 3 milliarder til Syria og nabolandene i neste års statsbudsjett:

* Økningen fra i år på 1,75 milliarder må hentes utenfor bistandsbudsjettet, gitt den ekstraordinære globale flyktningsituasjonen.

* Krav 2: Alle må bidra til den nasjonale dugnaden for syriske flyktninger:

* Kommunene må legge til rette for bosetting av flere flyktninger.

* Behov for alternative bosetningsmodeller – som selvbosetting eller pålegg til kommuner som ikke tar imot mange nok.

* Krav 3: Norge må ta aktiv del i en felles europeisk innsats for syriske flyktninger

* Norge må ikke returnere syrere til landet de først kom til i Europa.

* Norge må være med på å ta et felles ansvar for humanitær assistanse og bosetting av flyktningene i Europa.

Egeland: – En oppvåkning blant det norske folk:

Hjelpeorganisasjoner ber om 3 milliarder til Syria:

Se hele pressekonferansen om flyktningforslaget her: