Mer regn i vente på Sør- og Østlandet


Store deler av Røyken sentrum sto under vann onsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorme nedbørsmengder skapte store problemer på Østlandet onsdag. Uværet fortsetter torsdag – men fredag blir det oppholdsvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Torsdag vil det fortsette å regne mange steder, men hvor mye som kommer hvert sted, vil variere mer enn det har gjort det siste døgnet, sa vakthavende meteorolog Marit Helene Jensen ved Meteorologisk institutt til NTB onsdag kveld.

Noen steder i Telemark, Buskerud og Vestfold kan få mellom 50 og 80 millimeter nedbør, mens det i Oslo, Akershus og Østfold kan ventes mellom 20 og 50 millimeter nedbør.

– Bygene fortsetter frem til kvelden torsdag. Fra fredag blir det stort sett oppholdsvær, bortsett fra noe regn østafjells lørdag, sier meteorologen. Fra søndag og utover neste uke kan det imidlertid bli fint, sett bort fra en «sjenerende» nordavind.

Les også: – Flomskader for over 100 millioner

OBS-varsel

Onsdag lå varslingstjenesten Varsoms aktsomhetsnivå for Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud på tre, som er det nest høyeste, og innebærer at vannføring kan føre til omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder. Torsdag er nivået senket til to, som betyr at det fortsatt er fare for lokale oversvømmelser og stor vannføring, noe som også gjelder i Vest-Agder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 45 kommuner i Telemark, Vestfold og Buskerud er i tillegg på det nest høyeste farenivået for jordskred, ettersom jordsmonnet flere steder er mettet av nedbør.

If forsikring anslår på vegne av hele forsikringsbransjen at det ventes innrapportert skader for over 100 millioner bare på privathus, melder TV 2. I tillegg har en rekke biler, næringsbygg og offentlige bygninger fått store skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Hele sentrum er blitt en stor elv

Folk stjal matvarer i Vikersund

De ansatte på kjøpesenteret i Vikersund reagerer kraftig på at folk forsyner seg av matvarer som seiler ut fra butikkene som følge av flommen.

Flere matvarer ligger spredt rundt kjøpesenteret, melder NRK.

– Jeg synes det er tragisk og fælt. Kollegaene mine står rundt her og er lei seg. Det er frekt overfor oss som jobber her, sier Silje Engebretsen som er ansatt i matvarebutikken ICA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De ansatte forsøkte å plukke opp matvarene fra området rundt butikken, som har fått store skader. Distriktssjef for ICA, Erling Sørensen, sier han aldri har sett lignende.

– Det renner elver ut av hoveddøra, sidedøra og varemottaket på kjøpesenteret, og vannet dekker alle parkeringsplassene, sier Sørensen.

Les også: Katastrofefilmen «Bølgen» ble norsk Oscar-kandidat

Sørlandsbanen stengt

Sørlandsbanen var onsdag kveld fortsatt stengt på grunn av et ras mellom Drangedal og Kongsberg, og togene mellom Oslo og Kristiansand var innstilt, ifølge Jernbaneverket. NSB har satt inn busser på strekningen.

En rekke andre strekninger og stasjoner var også rammet av ras, flom og problemer med strømtilførselen, ifølge NSB. Onsdag kveld var Spikkestadbanen stengt, og stasjonen i Vikersund var stengt for togtrafikk på grunn av feil på sporet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørenskog stasjon var stengt for av- og påstigning grunnet flom ved sporet, og Romerike politidistrikt meldte onsdag at biler og lastebiler måtte berges etter å ha blitt tatt av vannmassene ved undergangen ved Lørenskog stasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video fra Oslo der store deler av Kværnerbyen ligger under vann:

Evakuerte barnehager

I Kværnerdalen i Oslo ble 70 barn evakuert fra Kværnerbyen barnehage onsdag, og på Ellingsrud ble Munkebekken idrettsbarnehages 139 barn evakuert på grunn av flomfare.

– Det har kommet ekstreme nedbørsmengder. Vannet gikk over sine bredder og kom inn i barnehagen. Da satte vi i gang begrensing av skadene med pumper. Barna ble tatt med opp i andre etasje av bygget. De foresatte ble ringt og bedt om å hente barna sine, sier styremedlem Thomas Skorpen i Munkebekken barnehage til VG.

Onsdag ettermiddag vurderte politiet å evakuere ytterligere en barnehage med 400 barn i Kværnerdalen, men det ble ikke nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboere flyttet hjem

I Røyken i Buskerud evakuerte politiet en rekke hus etter at elva gikk over sine bredder og skapte flom i sentrum. Politiet i Søndre Buskerud fortalte at flere hus i Spikkestadveien var truet av vannmassene.

Beboere i Tveitolia på Rjukan i Telemark kunne onsdag kveld returnere til sine hjem etter at de ble evakuert tidligere på dagen på grunn av fare for ras.

Mannskaper fra Sivilforsvaret ble kalt inn for å bistå brannvesenet og teknisk etat med oppgaver som oppstår i forbindelse med regnet. Flere flomrammede steder stilte også bønder opp for å ta unna vannmasser.

Les også: Flomtoppen ennå ikke nådd på Østlandet

Se video fra bergingen av en postbil ved Lørenskog stasjon under:

Se bilder fra flomkaoset i Røyken i videoen under:

Les også: Politiet om Røyken: – Hele sentrum er blitt en stor elv

I livefeeden under kan du følge utviklingen fortløpende...