Utøya-overlevende stevner staten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten ved Utlendingsnemnda er stevnet av Utøya-overlevende Mubarak Haji Ahmed og hans tre søstre etter at de fikk inndratt sitt statsborgerskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sendte ut et prosessvarsel i dag, sier advokat Jostein Løken, som representerer de fire, til NTB mandag.

De fire har samtidig søkt Utlendingsnemnda (UNE) om forlengelse av oppholdstillatelse og om familiegjenforening.

– Vi oppfatter at Utlendingsnemnda har oppfordret dem til dette gjennom mediene i det siste. Vi oppfatter også at dette er et signal om at vedtaket er uforholdsmessig strengt, sier Løken.

Inndratt statsborgerskap

Nå 23 år gamle Ahmed var ti år da familien kom til Norge i 2003. Han risikerer å bli sendt ut av landet fordi familien, som kommer fra Djibouti, løy om at de kom fra Somalia.

Statsborgerskapene til Ahmed og hans tre søstre ble tilbakekalt i et vedtak fra Utlendingsdirektoratet (UDI) i april i fjor.

Saken ble senere oversendt UNE for behandling, og i juli i år kom nemnda til at saksøkernes statsborgerskap kunne tilbakekalles. Nemnda fant også at det ikke var grunnlag for å gi oppholdstillatelse etter utlendingsloven. Saksøkerne er uenig i UNEs konklusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utøya-overlevende

Ahmed var blant de overlevende fra Utøya-angrepet 22. juli 2011, mens broren hans Ismael ble drept. Faren reiste frivillig til Djibouti tidligere i år, men døde fem dager senere av sykdom.

Kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE understreket overfor nyhetsbyrået AFP fredag at selv om Ahmeds statsborgerskap er tilbakekalt, betyr ikke det at han vil bli utvist.

– Det faktum at han har mistet en oppholdstillatelse som ble gitt på grunnlag av feilaktige opplysninger, betyr ikke at han ikke kan få en ny tillatelse dersom han søker om en og oppfyller kriteriene, sa Lyster.

Les også: Støtte til Utøya-over­le­vende som skal sendes ut