Ny runde i retten etter Kvinnherad-drapet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag starter ankesaken etter drapet på 65 år gamle Sigmund Gravdal i Kvinnherad sommeren 2013. Begge parter har anket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken kommer opp i Gulating lagmannsrett mandag. Det er satt av to uker til saken.

To kvinner på 37 og 48 år var tiltalt for drap på 65-åringen. Den 37 år gamle kvinnen ble i desember i fjor frikjent for drapet, mens den 48 år gamle venninnen ble dømt til fengsel i 13 år i Sunnhordland tingrett.

Både påtalemyndigheten og den domfelte kvinnen har anket dommen.

Statsadvokat Trond Høvik har anket frifinnelsen av 37-åringen, samt frifinnelsen av den 48 år gamle kvinnen for et hytteinnbrudd.

Høvik sier til NTB at han ikke ønsker å uttale seg om ankesaken før den starter.

Drept med øks og hammer

Den 48 år gamle kvinnen har anket både lovbruken og straffeutmålingen.

De to kvinnene var tiltalt for å ha slått og sparket Gravdal flere ganger med blant annet øks og hammer i hode, ansikt, bryst, buk og rygg.

I retten innrømmet 48-åringen at hun sto bak volden som førte til at 65-åringen døde, men hun hevdet at det ble gjort i selvforsvar etter at mannen kom med uønskede seksuelle tilnærmelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 37 år gamle kvinnen nektet i retten for å ha vært delaktig i volden og ble frikjent fordi retten ikke fant det tilstrekkelig bevist at hun hadde slått avdøde.

Hun forklarte for retten at hun ikke fikk med seg krangelen mellom Gravdal og venninnen. 48-åringen forklarte i retten at hun var alene om handlingene.

– At saken ble anket har vært en belastning som har hindret min klient å komme videre i livet. Men nå vil det i alle fall snart være over, skriver advokat John Christian Elden, som representerer 37-åringen, i en SMS til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødverge

48-åringens forsvarer, Odd Arild Helland, sier han er uenig i tingrettens tolkning av bestemmelsen om gjengjeldelse i en nødvergesituasjon. Tingretten la til grunn at 48-åringen befant seg i en nødvergesituasjon, men mener hun gikk for langt i sine gjengjeldelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er uenig i den konkrete bruken av denne bestemmelsen, sier han til NTB.

Han mener retten heller ikke tok nok hensyn til at klienten hans erkjente det som hadde skjedd, noe han mener burde veie tyngre i formildende retning.

37-åringen ringte politiet om at Gravdal var død klokken 22.03 den 24. juli 2013. Den 48 år gamle kvinnen hadde en promille på 3,06 da hun ble pågrepet av politiet klokken 1.50 samme natt.