Vil innføre straff for de som vil leie ut til ulovlige innvandrere

Erlend Wiborg (t.h.) foreslår å innføre straffer for folk som velger å huse innvandrere som ikke har lovlig opphold i landet.
Erlend Wiborg (t.h.) foreslår å innføre straffer for folk som velger å huse innvandrere som ikke har lovlig opphold i landet.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-politiker Erlend Wiborg støtter den britiske statsministeren i forslag om å innføre straffer for de som ønsker å leie ut til ulovlige innvandrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erlend Wiborg i Frp vil at det skal innføres straffer for folk som huser innvandrere uten lovlig opphold, skriver Dagbladet.

Han mener at det å leie ut til ulovlige innvandrere bør likestilles med å leie ut til prostitusjon.

– Det er viktig å sette en stopper for at personer som oppholder seg ulovlig i landet, arbeider i landet. De har ikke arbeidstillatelse i Norge, så hvis de jobber, så jobber de svart. Det er farlig for økonomien, ettersom de utkonkurrerer annen lovlig arbeidskraft, sier Wiborg, som er første nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til Dagbladet.

Han påpeker at det er ulovlig å leie ut til personer man mistenker vil drive med prostitusjon i leiligheten.

– Et liknende prinsipp kan innføres overfor personer som oppholder seg og arbeider ulovlig i landet, sier Wiborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsagnet kommer i forbindelse med at den britiske statsministeren, David Cameron, vil svare flyktningstrømmen med harde straffer for statsborgere som velger å hjelpe innvandrere med tak over hodet.

Det var Vårt Land som først omtalte saken.

Strenge straffer

I Storbritannia vil den nye reguleringen la landeiere fjerne ulovlige innvandrere som oppholder seg på eiendommen deres uten rettskjennelse. De som ikke fjerner innvandrere, kan risikere fem år i fengsel, ifølge BBC.

Dersom man har mistanke om at de man leier ut til ikke oppholder seg lovlig i landet, men ikke sier opp leiekontrakten, kan man også dømmes til fem år i fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man skal leie ut enebolig og personen ikke har norsk personnummer eller gyldig oppholdstillatelse, så burde man ikke leie ut til personen, sier Wiborg til Dagbladet.

I Storbritannia skal også innvandrere som arbeider uten lovlig opphold, få beslaglagt lønna si av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hovedansvaret ligger hos myndighetene, og jeg forventer ikke at enhver person skal være detektiver, men det bør jo ringe en bjelle dersom man ansetter en person uten arbeidstillatelse og lovlig opphold, sier Wiborg til avisen.

Uenig

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, mener derimot at det er stor forskjell på å begå en straffbar handling i straffelovens forstand, og det å bryte med utlendingsloven.

– Det er en trend i europeisk sammenheng og blande sammen disse forholdene. Dersom lovgivningen ikke er spesifikk på dette, og man blander sammen forholdene, kan det ramme folk som prøver å hjelpe eller gi mennesker husly for en liten sum eller mindre tjenester, sier hun til Dagbladet.

– Loven burde heller fokusere på å ta de som står bak ulovlig arbeidskraft, prostitusjon og menneskehandel, sier Austenå, som mener at å kriminalisere slike forhold i straffelovens forstand ikke er formålsmessig, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun trekker frem at en utenlandsk student for eksempel kan forelske seg i en nordmann og dermed kanskje oversitter utreisefristen.

– Er motivet menneskehandel eller ulike former for svart arbeid kombinert med bolig, hvor folk kommer i gjeld og binder seg til gitte arbeidsgivere, er det noe helt annet enn at en familie hjelper noen de synes synd på, sier Austenå til avisen.

Jan Arild Ellingsen i Frp mener at partiet må være forsiktige med å skyve ansvaret over på borgerne.

– Frp ønsker å kjøre et tøffere løp, men det er det offentliges ansvar å kontrollere dette, sier han til Vårt Land.