Tusener protesterte mot menneskehandel i Norge

Over 2.000 personer deltok i protestmarkeringen lørdag.
Over 2.000 personer deltok i protestmarkeringen lørdag. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både politikere og nordmenn generelt har ansvar for å stanse moderne slaveri i Norge, mener arrangøren av aksjonen En Dag, som samlet over 2.000 personer til en markering i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi som forbrukere må være bevisste hva vi bruker pengene våre på. En jordbærkurv til 12 kroner må få oss til å stille noen spørsmål om hvordan dette finansieres og holdes ved like, sier Kristoffer Stokke, styreleder for aksjonen En Dag til NTB.

Rundt 2.700 personer deltok i En Dag-aksjonen mot menneskehandel i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

Under en stille markering langs Karl Johans gate sto mange og holdt plakater med teksten «Not for sale», før de samlet seg utenfor Stortinget, der det ble holdt appeller.

– Norge har en av de største svarte økonomiene i Europa. Det vi kan gjøre som Ola og Kari Nordmann er å betale hvitt, for dette bidrar til å gjøre det mye vanskeligere å sørge for svart arbeid, sier Stokke.

Økning i ofre

I 2014 mottok 324 personer i Norge bistand som mulige ofre menneskehandel, en økning på 300 personer fra året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i en rapport utgitt i juli fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel (KOM), et av regjeringens tiltak i kampen mot menneskehandel.

– Vi vet at det er store mørketall, sier Stokke.

Flesteparten av ofrene er kvinner som utnyttes til prostitusjon eller andre seksuelle formål, totalt 72 prosent av de innrapporterte ofrene, ifølge rapporten.

De aller fleste av kvinnene som fikk bistand i fjor, kommer fra Nigeria. Deretter følger kvinner fra Romania og Filippinene. Rundt ett av ti ofre antas å være mindreårige.

Vil ha egne etterforskere

Stokke mener politiet bør få økte ressurser fra myndighetene for å opprette egne etterforskningsstillinger med spesialkompetanse på menneskehandel i alle politidistrikt.

– Det er en forutsetning for at vi skal kunne øke kompetansen og å kunne gjøre menneskehandelsindustrien, som i dag er veldig lavrisiko, til høyrisiko, sier han.