NATO holder hastemøte om Tyrkias sikkerhet

En anmodning om et møte er viktig diplomatisk verktøy i NATO, men innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om handling fra alliansen. Bildet viser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i juni.
En anmodning om et møte er viktig diplomatisk verktøy i NATO, men innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om handling fra alliansen. Bildet viser NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i juni. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO vil tirsdag holde et hastemøte om Tyrkias sikkerhet etter at landet innledet militæroperasjoner mot Den islamske staten (IS) og PKK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Tyrkia som har bedt om møtet under NATO-traktatens artikkel fire. Artikkelen sier at medlemslandene kan be om et møte når de mener deres sikkerhet, politiske uavhengighet eller territorielle integritet er truet.

– Jeg forventer ingen beslutning på tirsdagens møte om noen konkrete nye bidrag. NATO bidrar allerede med at vi har Patriot-rakettsystemer utplassert på grensen til Syria, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til NRK.

NATO-ambassadørene fra alliansens 28 medlemsland må innfinne seg i Brussel tirsdag, men møtet innebærer kun konsultasjoner og ingen garanti om handling fra alliansen.

– Hovedformålet med møtet tirsdag er at Tyrkia skal redegjøre for situasjonen, sier Stoltenberg.

Tyrkiske soldater drept

Meldingen om NATO-møtet kommer etter at to tyrkiske soldater ble drept og fire såret da en bilbombe gikk av nær den tyrkiske byen Diyarbakir sent lørdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkisk militære sier militante kurdere står bak. Bomben rammet samme dag som det kurdiske arbeiderpartiet PKKs militante fløy uttalte at våpenhvilen med Ankara ikke lenger har noen betydning. Årsaken er de tyrkiske luftangrepene mot PKK i Nord-Irak fredag kveld og natt til lørdag, der tre personer ifølge PKK ble drept.

– Våpenhvilen ser ut til å være over, sier Midtøsten-forsker David Romano til nyhetsbyrået AFP.

Nye luftangrep

Søndag kveld gjennomfører tyrkiske F-16-fly nye angrep mot PKK i Nord-Irak, opplyser tyrkiske sikkerhetskilder. Angrepene er rettet mot PKK-mål i Hakurk-regionen, sier kildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig meldes det om voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter i den tyrkiske storbyen Istanbul. Én politimann er skutt og drept, ifølge nyhetsbyrået Anatolia.

Demonstranter kastet søndag kveld brannbomber på politiet, som svarte med tåregass og gummikuler. Politiet tok også i bruk vannkanoner for å spre folkemengden i bydelen Gazi, der det har vært voldelige sammenstøt siden fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Full støtte til Tyrkia

USA ga lørdag sin fulle støtte til Tyrkias operasjoner mot PKK, en gruppe som er på USAs liste over terrororganisasjoner.

– Tyrkia har rett til å ta affære mot terror, sier Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Ben Rhodes.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel stilte seg lørdag bak Tyrkias «kamp mot terrorisme». Merkel uttrykte sin støtte da hun søndag snakket på telefon med Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

Hun ba samtidig Tyrkia utøve proporsjonalitet i kampen mot PKK, opplyser en talsmann for den tyske statsministerens kontor.

Snuoperasjon

På få dager har Tyrkia snudd og kastet seg inn i kampen mot IS, som har okkupert store deler av Irak og Syria på den andre siden av Tyrkias grenser.

Det var terrorangrepet mot unge frivillige i Suruc forrige mandag som kostet 32 mennesker livet, som førte til at Tyrkia ga USA tillatelse til å bruke Incirlik-basen mot IS, sluttet seg til koalisjonen mot IS og iverksatte bombing av IS i Syria.

Samtidig gikk Tyrkia imidlertid også til aksjon mot PKK, som er en del av den kurdiske alliansen som er den mest effektive på bakken mot IS både i Irak og Syria.