Filmhelt «fra Telemark» fyller 100 år

En betydelig yngre Kirk Douglas fotografert på Rjukan under innspillingen av «Heltene fra Telemark». Arkivfoto. Sverre A. Børretzen / Reuters / NTB scanpix
En betydelig yngre Kirk Douglas fotografert på Rjukan under innspillingen av «Heltene fra Telemark». Arkivfoto. Sverre A. Børretzen / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespiller Kirk Douglas fyller 100 år. Han er kanskje mest kjent for tittelrollen som opprørsk slave i «Spartacus», men spilte også tungtvannssabotør i «Heltene fra Telemark».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sistnevnte film fra 1965 er Hollywood-versjonen av aksjonen mot sabotasjeaksjonen mot Hydros tungtvannsanlegg på Rjukan under andre verdenskrig. Men av alle filmene Douglas har spilt i, er «Spartacus» en av dem som hylles mest den dag i dag, ifølge BBC.

I løpet av en lang karriere har den amerikanske skuespilleren, som runder 100 på fredag, mottatt en rekke priser. I 1996 fikk han en Æres-Oscar, og til tross for at han ble rammet av slag og mistet taleevnen noen måneder tidligere, hadde han klart å trene seg opp og kunne holde en kort takketale.

– Jeg hadde bare tenkt å si takk, men så ser jeg 1.000 mennesker og føler at jeg må si noe mer, og det har jeg nå gjort, før han løftet statuetten, takket sønnene sine og henvendte seg til kona Anne Buydens og sa at han elsket henne.

Kirk Douglas er far til fire barn, inkludert skuespiller Michael Douglas.

Les også:

Æres-Golden Globe til Meryl Streep

Verdens beste bilfilmer

Batmans Batpod gikk for 3,3 millioner