Oj, oj oi - 50 år med Kirsti Sparboe

Oj, oj oi - 50 år med Kirsti Sparboe
Oj, oj oi - 50 år med Kirsti Sparboe
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Norges mest folkekjære artister gjennom flere tiår feirer 50 år som artist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen som var fylte Kirsti Sparboe 68 år. Og i år er det hele 50 år siden hun ble oppdaget som artist.

17 år og kledd ut som en kineser sang hun med bandet The Caravans på et karneval i Tromsø.

Det ble starten på Kirsti Sparboes lange karriere som artist. Hun har samarbeidet med storheter som Arne Bendiksen, Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund.

Grand Prix-rekord

Men det var gjennom musikken Kirsti Sparboe først og fremst markerte seg, selv om hun også har gjort seg bemerket på revyscener, som komiker og som filmskuespiller.

Blant annet er hun fortsatt den artisten som har representert Norge flest ganger i Melodi Grand Prix med fire opptredener. I alt har hun deltatt i den norske finalen 14 ganger!

Les også: Verst i Melodi Grand Prix

En av hennes mest minnerike fremførelser, er Arne Bendiksens «Oj, Oj, Oj, Så Glad Jeg Skal Bli», som representerte Norge i den internasjonale finalen der hun havnet på en sisteplass i Madrid i1969 (se videoklipp fra finalen øverst). Til tross for fiasko i Europa, ble sangen en av årets største slagere hjemme i Norge dette året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 40 år siden ABBA endret musikkhistorien

Kirsti Sparboe representerte også Norge i 1965 med «Karusell» (se video under) og i 1967 med «Dukkemann». Den fjerde norske Melodi Grand Prix-finalen hun vant var i 1968, med sangen «Jeg Har Aldri Vært Så Glad I Noen Som Deg», ble imidlertid trukket tilbake før den internasjonale finalen.

Gjenganger

Av andre store slagere som har satt Kirstie Sparboe på kartet finner vi «Hjem Langt Mot Nord» (1966), «Nordlandsnetter» (1966), «En Sommer Er Over» (1972) og «Solen På Kreta» som hun sang i duett sammen med sin daværende ektemann Benny Borg i 1976.

Alle er gjengangere i «Nattønsket» på NRK P1, som de også har vært i «Ønskekonserten» på samme kanal.

Les også: Mamma Mia for et musikkliv!

På lørdag klokken 22 kan du stifte et nærmere bekjentskap med Kirsti Sparboe på NRK1, som sender portrettprogrammet «Kirsti Sparboe - livets karusell» om den folkekjære 50-årsjubilanten.