980 539

Kong Harald og dronning Sonja er på rundreise i USA. Foto: Lise Åserud / Scanpix
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter kongehus,Verden,nyheter,Kultur
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Kongen besøker «norsk» college i USA

Det «norske» St. Olaf College i Minnesota, et av de mest prestisjetunge collegene i USA, er naturlig nok ett av stedene som kong Harald og dronning Sonja besøker på sin USA-tur.

Fakta om kongeparets program i USA 14. oktober

* Besøker St. Olaf College i Northfield, Minnesota Colleget er ett av de mest anerkjente i USA.

* Besøker forskningssenteret Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.

* Klinikken ble verdens første medisinske klinikk som integrerte flere typer av medisinsk ekspertise under samme tak.

* Kongeparet har ikke offisielt program lørdag 15. oktober.

(©NTB)

St. Olaf College ble grunnlagt av norske innvandrere i 1874 og har i dag over 3.000 studenter. Noen av dem har valgt å studere norsk.

Under fredagens besøk på St. Olaf, som ligger i Northfield i Minnesota, skal kongeparet blant annet besøke en norskklasse og snakke med studentene der.

Besøket blir et hyggelig gjensyn for kongeparet, som også var her i 1995. Da ble kong Harald utnevnt til æresdoktor i juss.

4,5 millioner

St. Olaf College regnes som ett av de beste collegene i Midtvesten, et område norskamerikanerne har satt sitt tydelige preg på.

Det bor i dag om lag 4,5 millioner amerikanere med norske røtter i USA, vel halvparten av disse i Midtvesten. Norskamerikanerne utgjør ifølge statistikken den tiende største etniske gruppen i USA.

Stor interesse

Kongeparets besøk blir møtt med stor interesse ikke minst i Minnesota, som er den delstaten der det bor flest norskættede amerikanere, over 880.000.

– Jeg så på TV at den norske kongen og dronningen har kommet hit. Det er så spennende, sier Rhonda Olsen i St. Paul til NTB og håper å få et glimt av de kongelige.

Etter besøket på St. Olaf skal kongen og dronningen til Rochester i Minnesota, der de skal besøke det anerkjente sykehuset og forskningssenteret Mayo Clinic.

 

Les flere nyheter her

 

Lesernes kommentarer

2011-10-14T20:06:47

Sivert Sæterbø Sivert Sæterbø

14. oktober 2011 - 20:06

Det er flott at det norske kongeparet

med jevne mellomrom besøker det "norske" USA. Det holder båndene vedlike, og gjør at de norskættede i USA føler seg mer etnisk norsk.

Dette er ikke mine ord, men er noe man kan lese i medier og blogger der man har større ansamlinger av etnisk norske i USA. Jeg leser også at under taler blir det samme understreket gang etter gang.....Jeg leser også at etnisk norske gjerne reiser mange hundre mil for å ta del i så store hendelser som det å få delta på et kongebesøk fra Norge er.

Mediene i Norge er også rask med å få frem slektskapet når noe skjer i USA der etnisk norske er med, eller har vært med. For tiden er det presidentkanditat Michele Bachmann som får den tvilsomme æren...

Dette står i sterk kontrast til norsk asyl og innvandringspolitikk, der vi som er etnisk norske med norsk pass boende i Norge skal tvinges til å si nordmenn om alle innvandrere med norsk pass.

Så når en etnisk pakistaner med norsk pass har havnet i fengsel i Pakistan bruker alle mediene ordet nordmann. Dvs at man skriver og sier at en nordmann er arrestert og satt i fengsel i Pakistan.

Dette altså lenge før vedkommendende har bodd10 år i Norge, mens nordmenn i USA helt ettertrykkelig blir beskrever som etnisk norske norskamerikanere enda etter 100 og 200 år.....

Skjemmes vi over våre nye landsmenn, eller ? Er det noe galt med det ikke være etnisk norsk ? Hva er galt med å si sannheten, dvs bruke en etnisk pakistaner i dette tilfelle, eller en norskpakistaner.
Da slipper vi som skal tolke nyheten å gå gjennom en gjettekonkurranse med oss selv og andre slik parksisen er i dag.