Nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold:– Fisk er fortsatt sunt og helsebringende

– TRYGT OG VIKTIG: Fisk inneholder viktige næringsstoffer som marine omega-3 fettsyrer, vitamin D, jod og selen. – Fordelene ved å spise fisk utveier klart risikoen, konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: NTB scanpix
– TRYGT OG VIKTIG: Fisk inneholder viktige næringsstoffer som marine omega-3 fettsyrer, vitamin D, jod og selen. – Fordelene ved å spise fisk utveier klart risikoen, konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som spiser lite fisk kan gå glipp av helsefordeler, konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På oppdrag fra Mattilsynet og Helsedirektoratet har Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VMK) gjort en oppdatert nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold.

Mer enn 40 uavhengige eksperter har bidratt til arbeidet. VMK har gjort en gjennomgang av tilgjengelig kunnskap fra norsk og internasjonal forskning.

Komiteen konkluderer med at det er godt dokumentert at fisk beskytter mot hjerte- og karsykdom. Fisk bidrar også positivt til utviklingen av nervesystemet hos foster og spedbarn.

Det er også indikasjoner på at fiskespising kan være gunstig med tanke på utviklingen av diabetes type 2 og fedme, men det er ikke nok dokumentasjon til å konkludere sikkert, ifølge VMK.

– Den store konklusjonen er at helsefordelene ved å spise fisk klart utveier risikoen som forurensning og andre fremmedstoffer i fisk presenterer, oppsummerer Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen, under en pressekonferanse mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsefordelene ved å spise fisk knyttes til at fisken inneholder viktige næringsstoffer som marine omega-3 fettsyrer, vitamin D, jod og selen.

– Fisk bidrar i tillegg med alle essensielle aminosyrer som kroppen vår trenger, sier Skåre.

Hun understreket at VMK verken har vurdert dyrevelferd, dyrehelse eller miljøspørsmål i arbeidet med rapporten.

– Mindre miljøgifter i oppdrettslaks

De viktigste miljøgiftene i villfisk og oppdrettsfisk er PCB, dioksiner og kvikksølv. Det er ikke grunnlag for å si om nivåene i villfisk har endret seg siden 2006, ifølge komiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nivåene i oppdrettslaks har gått ned fordi innholdet i fôret er endret. Oppdrettslaks inneholder i dag mindre miljøgifter enn fet villfisk, ifølge VMKs gjennomgang.

– Verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder med dagens nivåer av PCB, dioksiner eller kvikksølv i fisk, sier Janneche Utne Skåre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– VKMs beregninger viser at man kan spise over én kilo oppdrettslaks eller noe mindre makrell i uken uten at man risikerer å få i seg skadelige mengder av PCB og dioksiner, fortsetter hun, og legger til at å spise så store mengder ikke vil være et særlig variert kosthold.

Les også: – Oppdrettslaks foret på soyaolje kan gi økt risiko for diabetes

– Også trygt for gravide

Forrige gang VMK gjorde en tilsvarende vurdering i 2006, mente de det var grunn til å si at kvinner i fruktbar alder og jenter burde begrense inntaket av fet fisk, med tanke på helsa.

Det er ingen grunn til at kvinner i fruktbar alder eller jenter ikke skal spise fet fisk på grunn av disse miljøgiftene, konkluderer VKM i den ferske rapporten.

Komiteen understreker derimot at det er viktig for denne gruppen å få i seg nok fisk, fordi det er godt dokumentert at mors inntak av fisk bidrar positivt til utvikling av nervesystemet hos foster og spedbarn som ammes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er særlig hyggelig at rapporten viser at det ikke er grunnlag for å begrense inntaket av fet fisk for kvinner i fruktbar alder og gravide. Da kan vi fjerne dette forbeholdet i våre anbefalinger, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, under pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lege advarer mot å spise oppdrettslaks

Er laksen blitt en grønnsak?

Siden forrige gjennomgang har det skjedd stor endring i sammensetningen av fôret til oppdrettslaks.

Fiskefôret inneholdt opptil 70 prosent planteråstoff i 2013. Det brukes mye mindre fiskeolje i foret enn i 2006. VMK ble bedt om å vurdere effekten av dette.

Siden 2000 er innholdet av omega-3 fettsyrer halvert.

– Er laksen blitt en grønnsak? Nei, fiskens protein blir ikke endret, den inneholder mindre omega-3, men oppdrettslaks er fremdeles en viktig kilde til marine omega-3 fettsyrer, sier Janneche Utne Skåre i VMK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Den norske oppdrettslaksen er blitt vegetarianer

– Gravide får ikke nok omega-3 fra fisk

Komiteens gjennomgang viser at voksne og toåringer spiser nok fisk, mens gravide får i seg for lite.

– Fiskespisingen til toåringene gjør at de kommer godt over det anbefalte inntaket av marine omega-3 fettsyrer for toåringene, voksne kommer også over anbefalt nivå, mens gravide får ikke i seg nok marine omega-3 fettsyrer, sier Skåre og legger til at det er anbefalt ekstra mengde under graviditeten for å ta vare på fosteret.

Undersøkelser viser at kosttilskudd med omega-3 ikke gir de samme fordelene som å få i seg fettsyrene ved å spise fisk.

– Effekten av fiskeforet skal undersøkes nærmere

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) er glad for å høre at VKM konkluderer med at fordelen ved å spise fisk oppveier risikoen.

– Når det gjelder økt bruk av vegetabilske råvarer i fiskefôr, har jeg merket meg at selv om de data vi har i dag ikke gir grunn til bekymring, så er det verdt å undersøke nærmere og følge med på, sier hun under pressekonferansen og lover samtidig midler til dette.

Les også: – Mye av maten myndighetene anbefaler gjør oss syke