Importerte poteter er gasset med forbudt middel

FARLIGE STOFFER: Impoterte poeteter som er gasset med det kreftfremkallende stoffet klorprofram, stammer fra produsenter i Frankrike. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FARLIGE STOFFER: Impoterte poeteter som er gasset med det kreftfremkallende stoffet klorprofram, stammer fra produsenter i Frankrike. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franskimporterte poteter inneholder rester av det «mulig kreftfremkallende» stoffet klorprofram, konkluderes det i en fersk rapport. Stoffet er ulovlig i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rapport gjort av Bioforsk på oppdrag fra Mattilsynet kommer det frem at poteter importert fra Frankrike inneholder stoffet klorprofam, et stoff som er forbudt i Norge, men tillatt i EU.

– Klorprofram er et spirehemmende middel. Det er lov å bruke i Norge, men kun på poteter til industriell fremstilling, for eksempel chips og potetgull, sier Agnethe Christiansen, kvalitetsleder ved seksjon for pesticidkjemi i Bioforsk til Nationen.

Dyreforsøk har avdekket at stoffet fører til svulster, hormonforstyrrelser og forstyrrelser av blodverdier.

På prøvene Bioforsk gjorde, viste det seg at alle potetene de undersøkte fra Frankrike inneholdt spor av stoffet.

Les også: – Matindustrien gjør ikke nok

En moderat helse-risiko

I større mengder er stoffet helsefarlig. Mattilsynet ba i 2008 Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om å vurdere klorprofam. De konkluderte med at stoffet vil kunne representere en moderat helserisiko for de som jobber i produksjonen og som «gasser» potetene. De som utsettes for store doser må ha på seg verneutstyr, skriver Nationen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er alvorlige effekter, men det er også viktig å være klar over at effektene er konsentrasjonsavhengige. I dyreforsøkene benyttes langt høyere doser enn det brukerne normalt blir eksponert for, sier Edgard Rivedal hos VKM.

Johannes Rogneby, potetbonde fra Lena på Toten, og leder i Bondelagets grøntutvalg er glad for at stoffet ikke tillates i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke å utsette folk for mer kjemikalier enn strengt nødvendig, sier han til avisen.

Les også: – Giftige stoffer blir værende i blodet ditt

– Ingen har søkt

Hvorfor er det ikke tillat å bruke klorprofam på samme måte i Norge som i EU?

– Fordi ingen har søkt Mattilsynet om det. Hvis så skjer, må en tillatelse vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det sier Tor Erik Jørgensen, seksjonssjef i Mattilsynet.

– Klorprofam er merket med «mulig fare for kreft», men Mattilsynet har ikke funnet overskridelser av tillatte grenseverdier. Det betyr at antigromiddelet i det bruksområdet og under gitte betingelser anses å være grei, sier Jørgensen. Hvorfor er det ikke tillat å bruke klorprofam på samme måte i Norge som i EU?– Fordi ingen har søkt Mattilsynet om det. Hvis så skjer, må en tillatelse vurderes i hvert enkelt tilfelle. Det sier Tor Erik Jørgensen, seksjonssjef i Mattilsynet.– Klorprofam er merket med «mulig fare for kreft», men Mattilsynet har ikke funnet overskridelser av tillatte grenseverdier. Det betyr at antigromiddelet i det bruksområdet og under gitte betingelser anses å være grei, sier Jørgensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tor Erik Jørgensen, sekssjonssjef i Mattilsynet, forteller til Nationen at stoffet ikke er tilltatt fordi ingen har søkt om det enda.

Hvis så skjer, må en tillatelse vurderes i hvert enkelt tilfelle. Stoffet er merket med «mulig fare for kreft», men Mattilsynet har ikke funnet overskridelser av tillatte grenseverdier. Det betyr at antigromiddelet i det bruksområdet og under gitte betingelser anses å være grei, sier Jørgensen.