Ebola-epidemien i Vest-Afrika:– Da jeg kom var det krise, men da jeg dro var det katastrofe

– KATASTROFE: En helsearbeider med beskyttelsesdrakt utenfor et nytt behandlingssenter for ebola-rammede pasienter. Foto: AFP PHOTO / ZOOM DOSSO / NTB scanpix
– KATASTROFE: En helsearbeider med beskyttelsesdrakt utenfor et nytt behandlingssenter for ebola-rammede pasienter. Foto: AFP PHOTO / ZOOM DOSSO / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Siri Johanne Boye som har bekjempet ebola i Sierra Leone, etterlyser større norsk innsats i kampen mot det dødelige viruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boye var denne uken tilbake i sin vanlige jobb som smittevernoverlege ved Sørlandet sykehus, etter fire uker i Sierra Leone som del av et Røde Kors-team for å bistå i kampen mot det dødelige ebola-viruset, skriver Dagens Medisin.

Hun betegner situasjonen i Vest-Afrika som en katastrofe, og forklarer at situasjonen ble verre og verre i løpet av tiden hun var der.

– Da jeg kom til Sierra Leone var det krise, men da jeg forlot landet var det en større katastrofe, sier overlegen til Dagens Medisin.

Hun sier at kunnskapen og utstyret som trengs for å stoppe epidemien finnes, men ikke der pasientene er. Boye etterlyser større innsats fra Norge og fra det internasjonale samfunnet.

Les også: – Ebola truer med å viske ut fremskrittene for barn i Liberia

WHO frykter voldsom spreding

Torsdag kom det frem at myndighetene i Sierra Leone vil isolere nye ebolarammede områder hvor det bor 1,2 millioner mennesker. Målet er å hindre at sykdommen sprer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste torsdag at nesten 3000 mennesker er bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika. Over 6200 mennesker er bekreftet smittet av den fryktede sykdommen.

WHO har gjort beregninger på hvordan virusspredningen vil utvikle seg.

Tidligere i uka advarte WHO om at antallet ebolasmittede i Vest-Afrika vil tredobles til 20.000 innen begynnelsen av november dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres.

Organisasjonen frykter flere hundre tusen tilfeller i januar, og at spredningen kan fortsette i flere år, om man ikke får stoppet den snart.

– Vi må gjøre mer

Overlege Siri Johanne Boye sier organisasjonen Leger uten grenser lenge har ropt om hjelp, uten å bli hørt.

– Jeg vil oppfordre både helse-Norge og norske myndigheter til å gjøre mer med den menneskelige krisen dette er, sier hun til Dagens Medisin.

Boye sier hun selv gjerne skulle bidratt mer, og domineres av følelsen av å ha sviktet fordi hun reiste hjem som planlagt, etter fire uker.

Forrige uke kunngjorde utenriksminister Børge Brende at Norge tredobler støtten til ebola-kampen og gir 60 millioner kroner til å bekjempe epidemien i Vest-Afrika.