ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter astma,Forskning,Vitenskap,Helse,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
– Nesten 1 av 10 barn får astma på grunn av trafikkforurensning Minst 8 prosent av barn med astma har fått den alvorlige lungesykdommen fordi de bor i nærheten av veier med mye trafikk, ifølge en amerikansk forskning. - Interessant og viktig studie, mener Norges Astma- og Allergiforbund. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-39/astmatrafikk680.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-39/astmatrafikk680.jpg

680 313

(Foto: Colourbox.com)

– Nesten 1 av 10 barn får astma på grunn av trafikkforurensning

Minst 8 prosent av barn med astma har fått den alvorlige lungesykdommen fordi de bor i nærheten av veier med mye trafikk, ifølge en amerikansk forskning. - Interessant og viktig studie, mener Norges Astma- og Allergiforbund.

Det er forskere ved University of Southern California som har sett på sammenhengen mellom luftforurensning og barn med astma i Los Angeles.

Undersøkelsen viste at åtte prosent av de 300.000 barna i området som hadde utviklet astma, bodde mindre enn 75 meter fra en tungt trafikkert vei.  

Dette indikerer at nesten 1 av 10 av tilfellene av astma skyldes trafikkforurensning, ifølge forskerne.

De som bodde nær travle veier hadde også større risiko for å bli alvorlig syke av astma, slik at de måtte på legevakten eller ble innlagt på sykehus, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Les også: - Èn av fire plages av parfyme

- Interessant og viktig

– Studien føyer seg inn i rekken av flere nyere studier som viser sammenheng mellom veitrafikk og økt astmaforekomst. Det er interessant og viktig å kartlegge dette, sier politisk rådgiver Ellen Bugge i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) til ABC Nyheter og legger til:

– Vi har lenge fortalt alvoret om trafikkforurensning. Særlig når det kommer til dieselbiler som øker lokalforurensningen og kan gi helseskadelige forhold lokalt, fortsetter hun.

Bugge understreker likevel at det ikke er sikkert at forholdene i USA og Norge kan sammenlignes direkte.

– Lokale forhold kan spille inn, for eksempel boligstandarden. I USA er bilparken også mer bensindrevet enn her, men tungtransporten er dieseldrevet også der.

Les også: - Astma oppstår allerede i mors mage

– Vinn-vinn-strategier

Forskerne ved University of Southern California mener resultatene fra deres studie understreker viktigheten av å inkludere et helseperspektiv når man lager planer for å forebygge klimaendringer.

– Man har muligheten til å utvikle vinn-vinn-strategier hvor man reduserer både drivhusgasser og luftforurensning som er direkte skadelig for barn, sier professor Rob McConnell i en pressemelding.

– Det er absolutt noe man kan overføre til Norge. Her har man favorisert dieselbiler for å bedre det globale miljøet, men glemt det lokale miljøet, sier Bugge.

– Man må se på helseeffektene også, ikke bare miljø, når man tenker tiltak. Man må tenke helse i alt man gjør.

– Hva slags tiltak man setter inn må vurderes ut fra nasjonale forhold. Det er ikke sikkert de samme tiltakene fungerer her som i USA, sier Bugge i NAAF til ABC Nyheter.

Les også: Dieselbiler kan bli nektet kjøring

Les også: Paracetamol kan gi astma

Les mer om helse i ABC Nyheter

Tuberkulose-alarm i Oslo-barnehage

- Virusene forårsaker ikke ME

- Ett av målene for forurensning de har brukt i studien er nitrogendioksid. Det er det en type forurensning vi er bekymret for i forhold til dieselbiler.

Lesernes kommentarer

2012-09-24T18:29:54

John Bang John Bang

24. september 2012 - 18:29

Bare tull prat

Dette er kjøpt og betalt av AP. Jeg har 0 tru på dette her.
2012-09-25T10:53:48

Johnny Johansen Johnny Johansen

25. september 2012 - 10:53

Selvsagt har Ap kjøpt en slik

Selvsagt har Ap kjøpt en slik studie fra USA. Det får da være måte på å være nedsnødd!
2012-09-25T17:52:19

Torstein vold Torstein Vold

25. september 2012 - 17:52

I Los Angeles er det 1 million biler.

Skulle man tro på alle advarslene fra de som "vet" og ta disse påstandene bokstavelig, skulle vel Norge hatt adskillig flere mennesker med luftveisproblemer. Overfører man denne målingen til norske forhold, skulle man altså ha en million biler kjørende i Oslo med oppland. Vi har ikke sånne trafikale forhold i Norge, men vi betaler jo skatter og avgifter som om vi forurenser lik det som muligens finnes i en amerikansk storby. Regjeringen hadde muligheten til å skaffe oss et miljøvennlig drivstoff som ville utkonkurrert diesel ved at utslippene ville bli betydelig redusert men dette drivstoffet ble pålagt fulle avgifter inkl. miljøavgifter så det ble alt for dyrt. Regjeringen har ingen troverdighet som miljøverner !
2012-09-25T20:58:34

Robin Andersen Robin Andersen

25. september 2012 - 20:58

På tide og handle

Regjeringen er ubruklige. Hadde det vært noe tak i dem, så hadde de laget store p-plasser rundt de store byene, og sørget for og forhindre att biler står i timesvis hver dag, i kø.
Isteden har de vage forestillinger ,om og nekte dieselbiler på visse dager. Eller att biler med nummer som ender på ditt eller datt, ikke skal få kjøre på andre dager.
Når slutter de i regjeringen i barnehagen?