ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Forskning,helse,sladder,Helse,Livet
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
- Sladder er sunt Sladder har et ufortjent dårlig rykte, ifølge ny studie. Forskere mener sladring faktisk kan være terapi. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-03/sladder680.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-03/sladder680.jpg

680 456

HEVDER SLADDER ER BRA FOR HELSA: Ifølge forskere ved Universitetet i California kan du innlede samtalen «pssst, har du hørt at?», med god samvittighet neste gang. Illustrasjonsfoto: Colourbox

- Sladder er sunt

Sladder har et ufortjent dårlig rykte, ifølge ny studie. Forskere mener sladring faktisk kan være terapi.

Selv om du ikke har noe positivt å si, bør du si det likevel. Det mener i alle fall forskere fra Universitet i California, som har forsket på sladder.

- Sladder har et dårlig rykte, men vi har funnet ut at sladring spiller en avgjørende rolle for å opprettholde sosial orden, sier Robb Willer, en av forskere bak studien som er publisert i Journal of Personality and Social Psychology, i en pressemelding fra universitetet.

Sladder defineres som å spre negativ informasjon om noen som ikke selv deltar i samtalen. Denne type kommunikasjon blir vanligvis sett på som ondsinnet skravling som bryter ned tillit.

Stressnivået sank

Men ifølge studien har sladring flere positive effekter, blant annet ved at det motvirker stress og hindrer folk i å utnytte hverandre.

Forskerne gjennomførte flere eksperimenter på testpersonene. Blant annet ble personene koblet opp til en hjertemonitor mens de observerte et spill der en av personene jukset.

Studien viste at hjerteraten til testpersonene økte når de så juksemakeren i aksjon, men at stressnivået sank så snart personene fikk muligheten til å advare de andre spillerne mot jukseren. Dette beviser at sladder har en terapeutisk effekt, ifølge forskerne.

Les også: Syke av sladder

Avgrenset studie

- Når personene fikk spre informasjon om personen som oppførte seg dårlig, rapporterte de at de følte seg bedre. Sladder fikk bort frustrasjonen deres og de følte seg bedre, sier Willer.

Testpersonene var til og med villig til å betale penger for å la andre folk få vite om bedrageren i spillet.

Studien er avgrenset ved at den bare har fokusert på sladder som har en funksjon ved at den varsler andre om dårlig oppførsel. Forskningen sier således ingenting om helseeffekten av annen ryktespredning, for eksempel spekulasjoner rundt kongelige graviditeter eller hvor mye en kjendis har gått opp eller ned i vekt. 

- Ønske om å hjelpe

- Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for å sladre hvis vi kan hjelpe andre mot å bli lurt, sier Matthew Feinberg, en annen av forskerne bak studien.

Han mener mye av det vi vanligvis kaller sladring egentlig er et ønske om å hjelpe andre.

Les flere nyheter

Lesernes kommentarer

2012-01-18T11:38:04

Jan Erik Jensen Jan Erik Jensen

18. januar 2012 - 12:38

Sladder for å nulle ut dårlig oppførsel, dvs påpeke

dårlig oppførsel, om oppførselen objektivt sett er dårlig, bør vel ikke karakteriseres som sladder .
Usanne utsagn , hvis hensikt er å skade en person, ligger nærmere det usunne i sladderbegrepet.
Det som da kan skje er :
- oppegående mennesker mister tillit til den som utøver sladder, mens sladrerens likesinnede nok kan ha en kortsiktig "velvære"opplevelse av å tilhøre hyeneflokken
- den som blir utsatt for sladder kan bli stigmatisert men primært av mennesker som boltrer seg i sladder , derved ikke så stort tap for et voksent menneske men kan være vondt nok for et ungt, usikkert menneske
- det er mulig at sladderdistributøren kan vinne kortsiktige fordeler ved slik virksomhet , men ikke i det lange løp. Man kan lure mange lenge , men ikke alle , hele tiden.
2014-03-24T13:30:28

Harald N V Pettersen Harald N V Pettersen

24. mars 2014 - 14:30

Sladder

Er vel egentlig noe negativt hvordan du en snur og vender på det , eller synes noen her at det er positivt ???? .
2012-01-18T11:51:25

Trond myhre Trond Myhre

18. januar 2012 - 12:51

Sladder

er nok terapi for en god del kvinnfolk, men hva med de som det blir sladret om?
2012-01-22T12:18:49

A Jacobsen A Jacobsen

22. januar 2012 - 13:18

å sladre vs å spre sladder

Forskningen handler om å sladre - i betydningen å varsle om urett begått mot den ene av partene i spillet. Og for alle med en viss rettferdighetssans er det ganske riktig sunt.

Sladder derimot, er ikke sunt for noen av partene. For enkelte er det imidlertid et nødvendig substitutt for et meningsfylt liv. I noen tilfeller går det så langt at naboens ulykke blir å foretrekke fremfor egen lykke. Det er meget utbredt på bygda.
2012-02-02T10:59:18

Knut Myrebøe Knut Myrebøe

2. februar 2012 - 11:59

Sladder, rykter eller løgner?

Hvor går grensene? Hva blir konsekvensene?

"Evig eies kun et dårlig rykte..." synger Halvdan Kvitnes treffende!
Mange mennesker får ødelagt livet og noen mister alt! Løgner, sladder og rykter brukes ofte taktisk for egen vinning og for å skade andre i så henseende! Dette brukes ofte av advokater med "gode forbindelser" til Kommunen, Politiet, Namsmannen og Tingretten. Det er mange justismord i Norge p.g.a. dette totalt umoralske svineriet! Les mer på www.brennpunktlarvik.no - en av landets mest korrupte kommuner!
2014-03-24T13:15:18

Harald N V Pettersen Harald N V Pettersen

24. mars 2014 - 14:15

Det finnes

En egen landsorganisasjon for nettopp dette .