Hårfin norsk seier

KNEPENT: Keeper Kathrine Lunde Haraldsen ble den store norske heltinnen mot Romania. (Foto: Scanpix).

<pHåndballjentene sikret seg et perfekt utgangspunkt i VM. Romania ble slått 25-24 torsdag.</p

Kampfakta

Norge – Romania 25-24 (14-12)

1000 tilskuere

Norge: Katrine Lunde Haraldsen, Terese Pedersen – Tonje Larsen, Ida Alstad 2, Heidi Løke 1, Tonje Nøstvold 5, Karoline Dyhre Breivang 2, Kari Mette Johansen 3, Marit Malm Frafjord 3, Linn Kristin Riegelhuth 5, Tine Stange 2, Anja Edin 1, Camilla Herrem 1, Renate Urne.

Toppscorer Romania: Cristina Neagu 9.

Utvisninger: Norge 3 x 2 min., Romania 2 x 2 min.

Norge-Romania 25-24

Suzhou (NTB):

Suzhou (NTB-Espen Hartvig): En lang høyrefot satte full fyr på VM-håpet for Norge. Katrine Lunde Haraldsen stoppet Romania i 25-24-seieren.

– Først tenkte jeg: Den der tar jeg ikke, men det gikk jo. Jeg så ikke utgangen så godt, sier keeperen.

Banens gigant, monsterskytteren Cristina Neagu, øynet sitt tiende mål for kvelden. En vever sørlandsdame ødela planene.

I OL for vel et år siden gikk det på samme vis. Norge slo rumenerne med et mål. Det endte i gull. Nå kan det være starten på samme vise. Men Norges lag er angrepsmessig uferdig og har mye å gå på der.

Keeper-Katrine har nå to knallkamper på rad. Hennes førsteomgang torsdag var rå. Det tok bare noen minutter før hun fikk en ball plantet i ansiktet.

Ikke artig for en jente som skadet øyet på samme måte for noen sesonger siden. Men tenningen ble ekstra stor. Hun sto i veien for det meste. Hadde det norske angrepsspillet vært litt bedre, ville kampen vært avgjort etter 30 minutter.

Drama

Nå ble det i stedet et voldsomt drama. Triumfen sendte Norge et langt steg mot semifinale.

Fredag er kampfri i VM. I hovedrunden venter disse fra gruppe D:

Spania (tirsdag): Vant puljen. Sølvvinner i EM i fjor etter braktap for Norge i finalen.

Sør-Korea (lørdag): Nesten helt nytt lag i forhold til OL og ikke like gode som da.

Kina (søndag): Treer i gruppen. Skal det ikke være mulig å tape for.

Knallsterkt

Seieren over Romania gjør at Norge tar med seg fire poeng til hovedrunden. Det er ti år siden Norge vant sitt hittil eneste VM-gull.

Norge viste i lengre perioder panserforsvar. Romanias fryktede strekspillere fikk så godt som aldri låne ballen og scoret ikke et eneste mål.

På 14-9 hadde Norge sjansen til å punktere kampen. Men avslutningen av førsteomgangen var ikke bra og førte til en knapp 14-12-ledelse.

Utover i andre omgang stokket angrepsspillet seg veldig for mange av de norske jentene. Anja Edin hadde en småfæl dag i angrep med flere bomskudd og en rekke tekniske feil.

Romania gikk fra 15-18 til 20-19. Da var Norge helt på hæla. Men tre kjappe mål av alltid pålitelige Karoline Dyhre Breivang, Edin og Kari Mette Johansen ga 22-20.

Holdt hodet kaldt

Karoline Dyhre Breivang beholdt roen da det nesten kokte over for Norge. Hennes avslutning var helt avgjørende for 25-24-seieren over Romania i VM.

Hun satte blant annet inn 20-20-målet.

– Karo har vært med lenge. Hun har evnen til å være kald. I tillegg spiller hun heller ikke på så små marginer, sier trener Thorir Hergeirsson til NTB.

Dyhre Breivang er et fast valg for ham mot slutten av hektisk kamper

Seieren gjør at Norge har et flott utgangspunkt foran hovedrunden. Med fire poeng i ryggen venter kamper mot Spania, Sør-Korea og Kina. Det lukter så smått av semifinale.

- Slitekamp

– Det ble en slitekamp for oss. Vi brukte mye krefter på å stoppe strekspillerne deres. Det klarte vi, men det kostet mye. Det er alltid deilig å slå Romania med et mål. Det gjorde vi jo også i OL, sier Dyhre Breivang til NTB.

– Nå har vi med oss fire poeng inn til neste runde. Det er veldig bra.

Norge ledet 14-9 før pause. Men det ble et nytt håndballdrama. Romania hadde ballen i 45 sekunder mot slutten. De fikk av gårde et skudd gjennom muren nesten på overtid.

Der sto – nesten som vanlig – Katrine Lunde Haraldsen i veien med sin høyre fot.

Tonje Nøstvolds innhopp var også viktig. Hennes scoringer gjorde at Norge holdt følge da det kladdet som verst i etablert angrep.