400 milliarder liter regn i Oslo

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er ikke bare våte drømmer. 2009 ligger an til å bli en av tidenes våteste. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

394.098.040.000 liter. Det er hvor mye vann som har blitt skylt over Oslo-borgerne hittil i år, om man legger målingene fra Blindern til grunn.

Om ikke noe spesielt skjer, blir 2009 det 5. våteste året siden Meteorologisk institutt begynte å måle nedbøren. Hittil i år har det falt 868 millimeter nedbør.

Les også: - Et slag i ansiktet for de som håper på hvit jul

- Det er et relativt fuktig år, men det skal ekstremt mye nedbør i desember til for at vi skal nå rekorden fra år 2000. Da kom det 1172 millimeter nedbør på Blindern, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til ABC Nyheter.

Og det er ikke særlig bedre i resten av landet.

- Store deler av landet ligger det mellom normalen og 25 prosent over. Fra Lofoten og nordover ligger det like under normalen, sier Hygen.

Her ser du hvordan nedbøren har vært hittil i år. (Kart: Meteorologisk institutt)Her ser du hvordan nedbøren har vært hittil i år. (Kart: Meteorologisk institutt)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kartet viser at enkelte områder også har hatt mellom 25 og 50 prosent mer nedbør enn normalt.

Det innebærer blant annet et område i Sør-Norge, fra Risør og vestover. I tillegg har det kommet mye nedbør i områdene vest for Lillehammer, samt rundt Mosjøen og Brønnøysund.

Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at alle årene har vært nær eller over nedbørsnormalen på Østlandet. Bare 2003 og 2005 var rett under.

- Det har vært rikelig med fuktighet de siste årene, sier Hygen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan vi si at dette skyldes klimaforandringene?

- En av forandringene vi har til klimaforandringene er mer nedbør, men for Østlandets del ser det ikke ut som det skal bli veldig mye mer nedbør som et resultat av klimaforandringene, sier Hygen.

Han peker derimot på et værmønster med vær fuktighet fra sør og sørøst som fremtredende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mye nedbør de siste årene har ikke ført til store flommer. Hvorfor ikke?

- Det har vært små flommer rundt omkring, men mer etter ekstreme regnvær på sommer og høst. Hvordan vårflommene blir kommer an på snøsmeltinga. Vi har sendt ut flere varsler om flomfare, men avsmeltingen har for det meste vært rolig. Man har fått høy vannføring, men ikke noe ekstremt, sier Hygen.

Til tross for de store nedbørsmengdene på Østlandet har det ikke vært mye snø. I hvert fall ikke under 400 meters høyde.

- Over 400 meter har det vært til dels veldig mye snø i disse periodene, men i Oslo, og steder i tilsvarende høyde, har det stort sett vært lite, sier Hygen.