980 539

TIDLIGERE ENN DU TROR: Overgangsalderens første tegn kommer allerede i 30-årene. Hyppigere menstruasjon er et av tegnene. Colourbox.no
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter overgangsalderen,Helse,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Slik vet du at du er i overgangsalderen

Den kan begynne allerede i 30-årene.

Overgangsalderens fire faser


Premenopause: Perioden da progesteronet faller og østrogenet øker

Perimenopause: Perioden da du opplever de klassiske symptomene forbundet med overgangsalder

Menopause: Tidspunktet da du slutter å menstruere

Postmenopause: Perioden etter du har sluttet å menstruere

Kilder: WomensHealth.com, overgang.no, wikipedia.no

Gynekolog Åsle-Marit Ullern tok medisinsk embedseksamen ved Universitet i Oslo i 1984. Hun ble godkjent spesialist i gynekologi og fødselshjelp i 1992.

Kvinneklinikken, Akershus Universitetssykehus var hovedarbeidsplass i mange år inntil hun etablerte seg som privatpraktisernede gynekolog på Brynseng i Oslo i 2004.

Hun har siden år 2000 vært tilknyttet nettstedet barnimagen.com.

Hun har bred erfaring fra sitt fagfelt som foruten kvinnesykdommer også inkluderer fødsleshjelp og kreftmedisin. Ullern er også tilknyttet overgang.no som fagperson.

De fleste er vant til å tenke at overgangsalder er noe vi først møter når vi har fylt 50. Eller iallfall etter 40!

Sannheten er at de aller første tegnene kan komme allerede i 30-årene.

Hvorfor overgangsalder?

Når en kvinne blir kjønnsmoden i puberteten, går kroppen gjennom store endringer slik at hun blir fruktbar. Denne perioden avsluttes når hun kommer i overgangsalderen og slutter å menstruere.

Overgangsalderen kan deles i fire faser: premenopause, perimenopause, menopause og postmenopause.

De fleste tenker på overgangsalderen som den perioden da de opplever fysiske endringer og plager, samt mister menstruasjonen - den såkalte perimenopause. Men dette er i virkeligheten andre steg på veien.

- Menopause er siste mens, men perioden i livet der man merker disse endringene varer alt fra 3-7 år, av og til også enda lengre, forteller gynekolog Åsle-Marit Ullern.

- Kvinner er født med alle de eggene vi trenger, og fra pubertet forbruker vi av kontoen vi har i eggstokkene. Når eggene er oppbrukt og kontoen tom, går vi gjennom menopause, forklarer hun.

Tidligere enn vi tror

I følge Ullern er snittalderen for menopause 51 år.

- Men alt fra 45 til 55 år er vanlig, sier hun.

Symptomene på at du er i perimenopause er hetetokter, nattesvette og tap av menstruasjon.

Men de første tegnene på at kroppen er på vei inn i overgangsalderen, i den premenopause fasen, kommer mye tidligere.

De første tegnene

Symptomer på at du er i premenopausestadiet er hyppigere menstruasjon, nedsatt seksuallyst, hyppigere vannlating, og tørrere skjede.

- Hormonendringene, som kulminerer med bortfall av mens, går over mange år. Eggstokkene lager hormonene østrogen og progesteron. Det er først et fall i progesteron - og dette merkes først ved at syklusen blir kortere, forklarer Ullern.

- Etterhvert blir mensen uregelmessig, før den hopper over sykluser, og til slutt blir borte. Østrogenfallet kommer når nattevetten og hetebølgene merkes, sier hun.

De amerikanske legene Dr. Jonathan W. Wright og Dr. Lane Lenard har forsket på premenopause, og mener det er nedgang i progesteron kombinert med økning i østrogen som står for mange av de tidligste symptomene.

Tørrere skjede, som er et av symptomene, kan motvirkes ved å holde underlivsmuskulaturen i god form. Et hjelpemiddel som norske kvinner bruker for lite av er glidemiddel.

Til deg som er tidlig ute

Spesialist i allmennmedisin Nina Lindstad, skriver på Doktor Online at om du kommer tidlig i overgangsalder, er det viktig å forebygge benskjørhet.

- Hormontilskudd er det mest aktuelle, skriver hun.

- Jeg tror de fleste vil anbefale hormoner ved tidlig overgangsalder, i alle fall frem til rundt 50 år. Uten hormoner øker du risiko for benskjørhet og hjertekar-sykdommer, skriver gynekolog Mette Moen på samme nettsted.

Genetisk betinget varighet

Overgangsalderen, med sine fire stadier, er av individuell varighet.

- Det er foreløpig ingen test som sier hvor lang tid denne prosessen tar. Det beste er å spørre sin mor, da tidspunkt for menopause er til dels arvelig. Menopause er tidspunkt for siste mens, og den kan fastslåes først når det er gått ett år og man ser seg tilbake og ikke har hatt mens, sier Ullern.

Symptomer på den perimenopause fasen er:

- Nattesvette og humørendringer er vanligst, men de andre symptomene ser vi også hyppig, sier Ullern.

Slik blir overgangen lettest

Overgangsalderen er en uunngåelig del av livet, og noe vi umulig kan kjempe i mot, på lik linje med puberteten. Derfor kan det være godt å forberede seg best mulig, slik at den bli lettest mulig både for deg - og menneskene rundt deg.

Familien er en ressurs i denne perioden, særlig kan mor og eventuelt eldre søstre sitte på informasjon om hva du har i vente.

- Du forbereder deg best på overgangsalderen ved i utgangspunktet å være i god fysisk og psykisk helse. Det vil si i god fysisk form og god vektkontroll, men også et stressnivå som heller reduseres enn økes i denne perioden, sier Ullern.

- Snakk med mor og søstre, da tidspunkt og plager ved overgangsalder er arvelig betinget. Vær obs på andre arvelige sykdommer som hjerte-karsykdom og sukkersyke som gjerne opptrer etter overgangsalder og som til en stor grad kan forebygges. Skaff informasjon om tilgjengelig terapi hvis du skulle bli mye plaget, sier Ullern, og legger til:

- Sett av tid til deg selv og vit at det er en overgangsfase i livet.

Les også:

Åtte råd som får forholdet til å vare

Kvinners erogene soner

Kvinnens skjulte underliv

Denne saken ble skrevet for Din Kropp av klikk.no.

 

Les flere nyheter her

Lesernes kommentarer

2011-08-05T19:40:10

Nadezda Aalberg Nadezda Aalberg

5. august 2011 - 18:40

Fra barndommen av?

En skremsel-artikkel igjen. "Man begynner å dø den dagen man er født".
Hvorfor ikke skrive om at tidlig overgangsalderen provoseres av søppelmat, stress og av å mislike seg selv? Vi lever lengre og lengre fra generasjon til generasjon, men fortsatt er det for tidlig å være gammel så tidlig i livet. Levegrensen var 25 år i steinalderen, 40 år i 1800-tallet, 80-90 år nå. Jeg tror ikke at det er bare medisin gir oss de ekstra årene.
2011-08-05T21:13:15

Terje Edmund Mathiassen Terje Edmund Mathiassen

5. august 2011 - 20:13

Hvem er hva? sa du??

Greit å komme med en meningsytring. Men det du skriver om tar jo bare for seg velstandsmenneskets økte levealder, og berører overhodet ikke det artiklen handlet om !?
2011-08-05T20:41:12

Jan olaf per knutsen Jan Olaf per knutsen

5. august 2011 - 19:41

En hvær alder har sin sjarm

Nor man har kommet til overgangs alderen er det på tide å slappe av, reise, nyte livet kansje gå på museer? Desverre er overgangs alder for mange kvinner = panikkalder, skifte ut ektemann med en 10 15 år yngremann gjerne en Greker , tror det kan gi dem ungdommen til bake??Har desverre set lit for mange slike exempler.
2011-08-05T20:56:48

Turid juell Turid Juell

5. august 2011 - 19:56

Overgangsalder

Å råde til hormonbehandling trodde jeg var på vei ut. Særlig fordi det er så mange kvinner som får brystkreft, hormonelt betinget. Det er jo forsket på og bevist.
2011-08-05T21:09:51

Terje Edmund Mathiassen Terje Edmund Mathiassen

5. august 2011 - 20:09

Varierer kanskje. . .?

Dette bare å prate om overgangsalder med folk, blir nesten sett på som en personlig kritikk. Det er svært få som har hatt noe bevisst forhold til denne delen av livet/seg selv, eller som har turd diskutere det helt fordomsfritt.

Selv vet man og har tildels akseptert at kvinner har en overgangsalder, og har etter foranledigede artikkel etter alt å dømme også kommet langt i å kartlegge hva som kan eller skjer med kvinnen i de ulike faser, selv om det er store sprik aldersmessig ofte på når de ulike stadiene inntreffer.

Men ikke så mange skriver eller snakker om den, - eller kanskje t.o.m. "de" - overgangsaldringer mannen gjennomgår, og hvordan dette virker inn både psykisk og fysisk, for noen med sterke utslag.'
Man kan til nød kanskje si litt om prostataen, men det er vågalt nok.
Dette er min erfaring iallfall i forhold til de menn jeg har snakket med andre aktuelle menn om.
Mange blir både provosert og forbannet.. Så her gjenstår det også en ikke så liten opplysningsjobb. Det finnes sikkert også medikamenter som kan bøte på en del av disse "plagene", - som ikke er annet enn at aldreren tar en igjen. . . Men jeg skulle ønske det ble litt mer vanlig å snakke om dette også, ikke ensidig se på hva som skjer bare med kvinnen i våre livsfaser.