Syrisk opposisjon har kontroll over halv demning

SDF sier de har kontroll over halvparten av demningen ved Tabqa, her fotografert fra en drone som tilhører propagandaapparatet til IS. Foto: Aamaq / AP / NTB scanpix
SDF sier de har kontroll over halvparten av demningen ved Tabqa, her fotografert fra en drone som tilhører propagandaapparatet til IS. Foto: Aamaq / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske opposisjonsalliansen sier den har tatt kontroll over halvparten av landets største demning etter intense kamper mot ekstremistgruppen IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF) er en allianse mellom kurdiske og arabiske styrker. De kontrollerer nå halvparten av den strategisk viktige fire kilometer lange demningen over elven Eufrat ved byen Tabqa, ifølge SDF-kommandant Rojda Felat. Han sier at dersom SDF skaffer seg kontroll over hele demningen vil det i praksis si at de beleirer IS’ hovedsete Raqqa på alle sider.

Det har kommet flere advarsler om at kampene har skadet demningen ikke minst etter at observatørgruppen SOHR opplyste den var ute av drift. IS sier eventuelle skader skyldes amerikanske luftangrep, mens amerikanerne sier de ikke kan se nevneverdige skader. SDF har tatt pause fra kampene for å la ingeniører sjekke demningen. Felat sier det ikke er funnet større skader og at de rykker forsiktig fram.

Demningen ved Tabqa er landets største og har en nøkkelrolle i kraftforsyningen i Syria, samt i vanningssystemene i Eufratdalen, som er ett av landet viktigste landbruksområder.