Over 800 helsearbeidere drept i Syria

En gutt sykler mellom ødelagte bygninger i gamlebyen i Homs i Syria. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix
En gutt sykler mellom ødelagte bygninger i gamlebyen i Homs i Syria. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 800 helsearbeidere er drept i krigshandlinger i Syria siden 2011, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsearbeiderne har blitt ofre for bombing av sykehus og klinikker, er skutt i kamphandlinger, er torturert til døde og er likvidert av regjeringsstøttede styrker, heter det i rapporten, som er publisert i fagtidsskriftet The Lancet.

Syrias regjering og deres russiske allierte har brukt tilgang til helsetjenester som et våpen i krigen, mener forfatterne av rapporten.

– Verdenssamfunnet har ikke reagert på disse bruddene på internasjonal humanitær- og menneskerettighetslovgivning, sier ekspertene fra universiteter i Libanon, Storbritannia og USA, samt organisasjonene Syrian American Medical Society (SAMS) og Multi-Aid Programs.

Fra mars 2011 til september i fjor ble 782 helsearbeidere drept. 247 av dem var leger og 176 sykepleiere. De fleste dødsfallene skyldtes bombing og beskytning av sykehus.

Siden september er ytterligere 32 helsearbeidere drept, og det bringer totalen opp på 814 drepte. Ifølge studien er antallet trolig langt høyere.

Bortimot hver tredje syrer som ikke har flyktet fra landet, lever nå i områder uten helsepersonell. Rundt halvparten av sykehusene i landet er ødelagt.