Håpet svinner for BirkelandLeirstein: – En møkkasak som Norge ønsker å løse

Ulf Leirstein (Frp) synes Birkeland saken er en «møkkasak».
Ulf Leirstein (Frp) synes Birkeland saken er en «møkkasak». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulf Leirstein mener regjeringen har gjort alt de kan for å få Arvid Birkeland frikjent i Brasil. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 blir trondheimsmannen Arvid Birkeland arrestert og mistenkt for å ha hvitvasket penger i Natal i Brasil. Grunnlaget for siktelsen er blant annet en rapport fra norske Økokrim, ifølge NRK.

Senere har Økokrim laget en ny rapport som viser at pengene Birkeland investerte var lovlige, ifølge NRK.

Norske myndigheter sendte i 2014 rapporten til Brasil, men Birkeland er fortsatt dømt.

– Det er rett og slett en møkkasak som Norge ønsker å løse, sier Frp-politiker Ulf Leirstein som i flere år har engasjert seg i Arvid Birkelands sak.

Leirstein mener Solberg-regjeringen har gjort alt som står i deres makt.

– Vi gjorde det vi hadde lovt da vi fikk regjeringsmakt. Arvid og advokaten hans fortalte at rapporten fra Økokrim måtte oversettes og leveres til retten der nede. Det nektet forrige regjering å gjøre, vi klarte derimot å oversette rapporten og sendte den i 2014. Rapporten ble sendt ned via den norske ambassaden som bekrefter at den er levert til domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: – En ekkel situasjon for norske myndigheter

– Dommeren har selvfølgelig fått rapporten

Arvid Birkeland har kjempet i over ti år for å bli frikjent. Foto: Privat
Arvid Birkeland har kjempet i over ti år for å bli frikjent. Foto: Privat

Selv om norske myndigheter har sendt rapporten har den ikke blitt en del av rettssaken til Birkeland i Brasil, ifølge Birkeland.

Rett før jul i 2015 fikk han beskjed om at anken i brasiliansk høyesterett var avvist, og at tiden var inne for å sone.

Leirstein har klare tanker om hvorfor ikke rapporten er brukt i saken.

– Det er et annet rettssystem i Brasil enn i Norge, at dommeren ikke vil ta inn rapporten betyr ikke at de ikke har fått den. Alle som følger med på Brasil vet at landet har utfordringer med korrupsjon. Det er et land hvor fremtredende folk i alle ledd er under etterforskning, hevder Leirstein og viser til at en rekke politikere er blitt mistenkt for korrupsjon i landet de senere årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette handler om at dommeren selvfølgelig har fått rapporten, men at det er nære bånd mellom dommeren og påtalemyndighetene. Selvfølgelig lyver ikke ambassaden i Brasil til norske myndigheter, sier Leirstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir ikke løst før det blir betalt penger

Leirstein synes det er trist at Birkeland ikke ser ut til å bli frifunnet.

– Jeg tror denne saken ikke blir løst for det blir betalt penger, vi snakker om et land som har ikke samme rettsikkerhet som oss. Det vil ikke bli betalt penger selvfølgelig, men man kan sende denne samme rapporten. Dessverre løser ikke det problemet. Her er det helt andre mekanismer som styrer, sier stortingspolitikeren.

Frp-politikeren har ved flere anledninger vært i kontakt med Birkeland og også besøkt han i Trondheim. Han forstår Birkelands frustrasjon.

– Økokrim gjør en fatal feil, derfor skal norske myndigheter gjøre alt for å rydde opp. Dagens regjering fikk vite at hvis vi oversatte rapporten så går ting i orden. Det skjedde ikke, men vi kan ikke pålegge en domstol i Brasil hva de skal ta inn i rettens forhandlinger. Vi kan ikke diktere et annet lands rettsystem. Det gjør dette til en forferdelig vanskelig situasjon, sier Leirstein.

Økokrim har fått anledning til å kommentere saken, men ønsker ikke uttale seg.

Operasjon Paradis

* Politiet i Oslo pågrep onsdag 9. mai 2007 medlemmer av den kriminelle B-gjengen og deres hjelpere. Til sammen 18 personer ble pågrepet, elleve av dem fra Rasool-familien. Aksjonen fikk navn Operasjon Nemesis.

* Samtidig slo føderalt politi i Natal i Brasil til mot flere enkeltpersoner og selskaper eiet og drevet av nordmenn. Elleve personer, både nordmenn og brasilianere, ble pågrepet i aksjonen, som fikk navnet Operasjon Paradis. En av de som ble pågrepet var Arvid Birkeland.

* Mistanken gikk ut på at 500 svarte millioner kunne være hvitvasket gjennom blant annet investeringer i leiligheter i Natal i Brasil.

* Birkeland blir dømt i to rettinstanser i Brasil. Anklagene var basert på en foreløpig rapport fra norske Økokrim, som viste seg å være mangelfull.

* I 2010 innrømmer Økokrim at de ikke har noen bevis mot Birkeland.

* Arvid Birkeland har klaget til Sivilombudsmannen på saksbehandlingen. Sivilombudsmannen fant ikke grunn til å kritisere Økokrims behandling av saken.

* Kjente norske politikere engasjerer seg i saken. Daværende leder av justiskomiteen, Per Sandberg, uttalte i 2010 at «Økokrim må tvinges til å hjelpe Arvid Birkeland i Brasil». Erna Solberg kalte saken en Kafka-prosess.

* I 2014 hevder Justis- og beredskapdepartementet at de sender en rapport fra Økokrim som viser at pengene Birkeland investerte i Brasil trolig stammer fra lovlig virksomhet.

* I 2015 reiser Birkeland til Norge for å renvaske seg.

Kilde: NTB, NRK