MDG mener Arbeiderpartiets miljøpolitikk begynner å bli «latterlig»

Rasmus Hansson (MDG) (t.v.) hudfletter Arbeiderpartiets miljøpolitikk. Til venstre Jonas Gahr Støre (Ap).
Rasmus Hansson (MDG) (t.v.) hudfletter Arbeiderpartiets miljøpolitikk. Til venstre Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rasmus Hansson (MDG) anklager Arbeiderpartiet for verken å lytte eller snakke i klimadebatten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Basert på nominasjoner fra 22 selskaper foreslo Olje- og energidepartementet mandag å utlyse hele 93 blokker i Barentshavet, og ytterligere ni blokker i Norskehavet i den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

– Nå må vi kjøre på litt, sa olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Bakgrunn: Regjeringen utlyser rekordmange blokker i Barentshavet

MDG: – Begynner å bli latterlig

Miljøbevegelsen reagerte ikke overraskende sterkt på utlysningene. Miljøpartiet De Grønnes (MDG) talsperson Rasmus Hansson skrev på Twitter at Olje- og energiminister Søviknes har gått amok.

Rasmus Hansson savner en tydelig Jonas Gahr Støre og Arbeiderparti etter mandagens utlysning.

– Deres «ikke snakke, ikke lytte»-politikk begynner å bli latterlig, sier Hansson til ABC Nyheter og fortsetter:

– Denne utlysningen er helt i tråd med Arbeiderpartiets politikk, og deres taushet må tolkes som samtykke. Men de forstår kanskje at de mister velgere ved å juble over dette. Det hadde vært flott, både for etableringen av grønne arbeidsplasser og den norske klimapolitikken, om Ap nå snudde og valgte å kritisere denne enorme tildelingen av nye oljefelter, sier Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Intern kamp i Arbeiderpartiet

Det er en pågående intern kamp i Arbeiderpartiet om olje-utredning utenfor Lofoten. Fire fylkeslag i partiet har sagt ja til utredning utenfor Lofoten.

Bakgrunn: Fire Ap-lag sa ja til olje-utredning utenfor Lofoten

På årsmøtet til Nordland Arbeiderparti stemte 92 for konsekvensutredning av havområdet Nordland VI, mens 36 stemte mot, skriver Avisa Nordland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I både Rogaland, Oppland og Hedmark ble det flertall for programkomiteens kompromissforslag om konsekvensutredning sør for Lofoten, mens et flertall i Vestfold tidligere har gått inn for det samme.

I fylkeslagene i Akershus og Sogn og Fjordane er imidlertid motstanden mot konsekvensutredning stor. Søndag ble det nei i begge fylkeslagene. I forrige uke sa også Buskerud Ap nei, mens fylkeslagene i Troms og Finnmark tidligere har fattet samme vedtak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I april skal saken opp på landsmøtet til Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiets programkomité har åpnet for konsekvensutredning av et lite havområde sør for Lofoten, men vil verne det meste av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Les saken: Ap vil verne deler av Lofoten

– Ingen nye oljefelter er forsvarlig

Hansson i MDG krysser fingrene for at Stortingets største parti snur.

Rasmus Hansson kommer med kraftige stikk til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Rasmus Hansson kommer med kraftige stikk til Arbeiderpartiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi krysser fingrene for at Arbeiderpartiet nå vil gå i mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette må være et minstemål. Men også en stor andel av de enorme tildelingene av oljefelter i Barentshavet strider mot miljøfaglige råd for å ta vare på livet i havet. Uansett hvor oljen hentes opp, bidrar den til en oppvarming av kloden som allerede er svært merkbar i Nord. Oppvarmingen av Arktis går dobbelt så raskt som den generelle oppvarmingen av kloden, med store konsekvenser for økosystemene. Ingen nye oljefelter er forsvarlige i et klimaperspektiv. Det har Arbeiderpartiet aldri våget å innrømme, sier Hansson og er ikke nådig i sin beskrivelse av miljøpolitikken til Arbeiderpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeiderpartiet har en svært aggressiv og lite fagbasert oljepolitikk. De har konsekvent stemt for de nye tildelingsrundene på sokkelen, og har ennå ikke snudd i spørsmålet om Lofoten, Vesterålen og Senja. I 30 år har Arbeiderpartiet vært de viktigste pådriverne for å utforme norsk klimapolitikk på en måte som verner vår aller mest klimaforurensende bransje, sier Hansson.

MDG-talspersonen mener det ikke finnes plass i atmosfæren til CO2 som ligger lagret på norsk sokkel.

– Norsk olje- og gasseksport har bidratt til godt over 16 milliarder tonn CO2-utslipp i verden siden 1971, det meste av dem etter at vi signerte FNs klimakonvensjon. Omtrent like store mengder CO2 ligger lagret som olje og gass på norsk sokkel. Dette er utslipp det ikke finnes plass til i atmosfæren dersom vi skal følge FNs klimapanel. I så fall må andre, fattigere land la sin olje og gass ligge, sier Hansson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet: – Vi står for en stabil oljepolitikk

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem i energi- og miljøkomiteen, Per Rune Henriksen, er uenig med MDG og miljøbevegelsen.

Per Rune Henriksen (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Per Rune Henriksen (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Han opplyser til ABC Nyheter at Arbeiderpartiet støtter mandagens utlysning.

– Utlysningen synes å være i tråd med forvaltningsplanen og åpningsvedtak for Barentshavet Sørøst som har bred tilslutning i Stortinget, og miljøpolitiske forhold er ivaretatt i forvaltningsplanen, skriver Henriksen i en e-post til ABC Nyheter.

På kritikken fra Hansson svarer Henriksen følgende:

– Arbeiderpartiet står for en stabil oljepolitikk, og rammene for denne politikken er fastsatt av Stortinget. Denne politikken har et bredt flertall, sier Henriksen.

Se video: Natur og Ungdom fikk endelig napp på Støre

Fakta om utlysning av 24. konsesjonsrunde

* Olje- og energiminister Terje Søviknes lyste mandag ut 102 blokker i 24. konsesjonsrunde, ni i Norskehavet og 93 i Barentshavet.

* Utlysningene er basert på nominasjoner fra 22 oljeselskaper.

* Oljeministeren varsler at det i løpet av våren vil komme nye såkalte TFO-utlysninger -"Tildeling i forhåndsdefinerte områder" – der det også vil komme nye leteblokker i mer utforskede deler av Barentshavet.

* Oljeselskapene får dermed tilgang til en bredere meny enn noen gang i Barentshavet. Høringsfristen er satt til 2. mai.

Kilde: NTB