UDI anerkjenner barneekteskapFrp-topp: – Dette er pedofili satt i praksis

Ulf Leirstein (Frp) mener Norge må ta avstand fra barneekteskap.
Ulf Leirstein (Frp) mener Norge må ta avstand fra barneekteskap. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frps justispolitiske talsperson, Ulf Leirstein, mener Norge aldri bør vurdere å godkjenne familiegjenforening i saker hvor ekteskapet ble inngått mens en av partene var under 16 år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg blir rystet. Jeg blir opprørt, sier Frps justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, til ABC Nyheter.

– Selv om partene i ekteskapet nå er myndige, er dette med på å legitimere en atferd og kulturell skikk som vi tar sterk avstand fra. Dette er pedofili satt i praksis. Norge vil ikke ha noe med barneekteskap å gjøre. Vi kan ikke godta familiegjenforening i saker hvor ekteskapet i utgangspunktet er barneekteskap, sier Leirstein.

Fra slutten av 2014 og frem til i dag har Utlendingsdirektoratet (UDI) hatt 50 familiegjenforeningssaker der en av ektefellene var under 16 år da ekteskapet ble inngått.

I 11 av sakene har norske myndigheter anerkjent ekteskapet som gyldig. Mange av sakene er fortsatt under behandling. Det får ABC Nyheter opplyst fra UDI.

Hovedregelen er at den nedre grensen for å anerkjenne ekteskap inngått i utlandet er 16 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: 11 barneekteskap anerkjent av norske myndigheter

Forventer grep fra regjeringen

Leirstein mener UDI ikke under noen omstendigheter bør vurdere slike søknader om familiegjenforening.

– Jeg blir rystet over at man i det hele tatt vurderer dette, sier Frp-politikeren.

Han forventer at justis- og beredskapsdepartementet gir nye instrukser til UDI.

– Det er jo som UDI tar en beslutning i disse sakene, men regjeringen kan gi instrukser. Jeg forventer at regjeringen sier fra at man på ingen måte skal legitimere barneekteskap. Her må vi skjerpe reglene, og skjerpe instruksene. Dette skal ikke Norge være med på. Vi må tørre og si at denne typen kultur som kommer fra enkelte land, ønsker vi ikke i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flere av ekteskapene er inngått langt tilbake i tid. Kan det ikke i noen tilfeller være best for partene å få leve sammen i Norge?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klart man kan være tjent med det, og det er derfor disse sakene er så vanskelige. Men det er vanskelig å være prinsipiell også, selv om det er viktig. Avslag kan bety at noen da ikke får familiegjenforening, men vi avslår mange tillatelser om familiegjenforening hvor partene hadde fått et bedre liv hvis de kom til Norge. Den bestialske behandlingen av jentebarn som dette er, skal vi ikke legitimere, sier Leirstein.

SV: – Kan inngå ekteskapet på nytt

Heller ikke SV og Karin Andersen mener Norge bør anerkjenne ekteskap inngått mellom personer under 18 år.

SVs Karin Andersen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
SVs Karin Andersen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Prinsipielt så bør ikke Norge anerkjenne noen ekteskap som er inngått med en person under 16 år. Vi ser for oss ordninger hvor de som har inngått ekteskap som ikke kan godkjennes, i stedet kan få inngå ekteskapet på nytt om begge parter fremdeles ønsker det, skriver SV-veteran, Karin Andersen, i en e-post til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andersen skriver at «om det skal være unntaksregler må dette utredes grundig».

– Jeg mener det må settes klare grenser i tilfeller hvor den ene har vært svært ung. UDI og Fylkesmannen må sørge for individuelle intervjuer med den enkelte for å avdekke om de faktisk ønsker å fortsette ekteskapet, mener Andersen og peker på at det trengs en nedre aldersgrense for anerkjennelse av ekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det etterlyser også Kompetanseteamet for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i sin årsrapport for 2016.

Les også: Fugelli-innlegg om barneekteskap vekker harme

Listhaug strammet til i desember

Ulf Leirstein etterlyser at regjeringen gir nye instrukser. Så sent som i desember strammet Listhaug til i en ny instruks.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) som for tiden er i permisjon, strammet til rundt familieinnvandring for barnebruder i desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) som for tiden er i permisjon, strammet til rundt familieinnvandring for barnebruder i desember. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I desember var signalet Listhaug ga norske utlendingsmyndigheter at ekteskap med barn under 16 år ikke skal medføre familieinnvandring til Norge for en eventuell ektefelle i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Instruksen fra desember gjelder saker hvor ingen av ektefellene hadde tilknytning til Norge da ekteskapet ble inngått. Tidligere ble slike ekteskap akseptert dersom alderen på partene var gyldig i vigselslandet.

– Fordi praksisen der barn giftes bort er fullstendig uakseptabel uansett hvor ekteskapet er inngått, må vi også ha et regelverk som legger dette til grunn som den store hovedregelen. Denne instruksen er viktig nettopp fordi vi ser at barn blir giftet bort i enkelte samfunn. Formålet er å sikre at ekteskap inngått i utlandet som kan virke støtende på norsk rettsorden ikke anerkjennes ved behandling av saker etter utlendingsloven, sa Listhaug til Dagbladet.

Les også: Syrer med 14-årig kone blir ikke straffet i Norge

UDI: Kan gi anerkjennelse til barneekteskap

Den nye instruksen fra Listhaug i desember, gir fortsatt mulighet til unntak fra hovedregelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge UDI kan ekteskap unntaksvis anerkjennes selv om en eller begge var parter under 16 år da ekteskapet ble inngått. Det har ført til at UDI har anerkjent 11 barneekteskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I UDIs vurdering skal det ses hen til om partene var jevnbyrdige i alder og utvikling, partenes alder på søknadstidspunktet, om det har gått lang tid siden ekteskapet ble inngått og om de har felles barn.

– Jo eldre partene er, og jo lengre tid som er gått siden ekteskapet ble inngått, desto mindre støtende kan det være på norsk rettsorden å anerkjenne ekteskapet. Ved vurderingen kan det også ses hen til om partene har felles barn, og det må alltid vurderes om nektelse av å anerkjenne ekteskapet kan representere et brudd på retten til familieliv etter Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 8, sier seniorrådgiver i UDI, Rolf Henry Anthonisen, til ABC Nyheter.

Les også: Kripos: Asyl-barneekteskap kan straffes i Norge