– USA-støttede styrker har kuttet viktig forsyningslinje til Raqqa

Stillbilde fra en video som SDF ga ut mandag og som skal vise SDF-opprørere i kamp mot IS på landsbygda øst for Raqqa.
Stillbilde fra en video som SDF ga ut mandag og som skal vise SDF-opprørere i kamp mot IS på landsbygda øst for Raqqa. Foto: Uncredited / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den USA-støttede opprørsalliansen SDF har sperret hovedveien mellom IS' selvoppnevnte høyborg Raqqa og et annet IS-kontrollert område, ifølge eksilgruppen SOHR.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftstøtte fra den amerikanskledede koalisjonen bisto bakkestyrkene, opplyser den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

Veien som De syriske demokratiske styrkene (SDF), en allianse som består av kurdiske og arabiske opprørere, nå har tatt kontroll over, forbinder Raqqa med Deir al-Zor-provinsen og provinshovedstaden med samme navn.

– Dette er en viktig vei for terroristene. De er nå alle beleiret inne i Raqqa. Vi har stengt alle veiene deres, sier SDFs talsmann Talal Silo til det tyske nyhetsbyrået DPA.

En annen kilde i SDF bekrefter overfor DPA at opprørsalliansen i forbindelse med blokkeringen av veien har tatt kontroll over minst sju landsbyer i området.

Burka-påbud

Samme dag meldte SOHR og en aktivistgruppe at IS nå har innført burka-påbud i Raqqa.

– I over to uker har Daesh hatt påbud om afghansk-lignende klesdrakt, sier Abu Mohamed, en aktivist i gruppen "Raqqa slaktes i stillhet", som bruker det arabiske akronymet på IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver som ikke følger opp påbudet, risikerer fengsel og bøter, sier han videre til AFP.

SOHR melder også om påbudet.

– IS pålegger Raqqas innbyggere å bruke afghansk-lignende klær slik at informanter som deler ut koordinater til den amerikanskledede koalisjonen, ikke vil være i stand til å se forskjell mellom sivile og krigere, sier SOHR-direktør Rami Abdulrahman.

Les også: IS-lederen erkjenner nederlag i Mosul

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-bistand

Selv om SDF nå har blokkert den viktige veien og forsyningslinjen mellom de to IS-kontrollerte områdene, har IS fortsatt kontroll over store områder sør for Raqqa. IS-krigere kan derfor være i stand til å bruke mindre veier og stier gjennom åpne ørkenlandskap til å forflytte seg mellom Raqqa og Deir al-Zor.

Den amerikanskstøttede opprørsalliansen kunngjorde Raqqa-offensiven 6. november. Offensiven har som mål å omringe og erobre Raqqa, som fortsatt fungerer som IS' selvoppnevnte høyborg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SDFs krigere står nå om lag 8 kilometer nord for Raqqa, og har luftstøtte og bistand fra 500 amerikanske spesialsoldater som ifølge Pentagon fungerer som rådgivere.

Analyse: – Det kan dukke opp uventede ting fra IS

Tyrkia

USA og Tyrkia er allierte i NATO, men i Raqqa-konflikten står de på hver sin side. Tyrkia mener at den kurdiske militsgruppen YPG, som utgjør en stor del av SDF, er en terrorgruppe som kan knyttes til det kurdiske opprøret på tyrkisk side av grensen.

Tyrkiske myndigheter har derfor motsatt seg SDF-offensiven som støttes av USA, og tyrkerne har videre tatt til orde for å fordrive kurdisk-ledede styrker fra byen Manbij til motsatt side av elva Eufrat. En slik plan kan forkludre Raqqa-offensiven.

Tyrkiske styrker står i al-Bab om lag 40 kilometer sørvest for Manbij. Trusselen fra Tyrkia har fått SDF til å be Russland og den syriske regjeringshæren om å etablere en buffersone mellom SDF og tyrkerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den samme usikkerheten har ført til at USA har forsynt sine allierte i Manbij med en rekke pansrede kjøretøyer, ifølge det syriskkurdiske nyhetsbyrået Rudaw. Operasjonens amerikanske talsmann John Dorrian har på Twitter bekreftet utplasseringen av kjøretøyene.

Norsk ekspert: – Vi har undervurdert IS for ofte

Les også: IS har mistet en tredel av områdene sine på to år