Tyskland slår tilbake mot Erdogans nazi-anklager

Det var på dette møtet i Istanbul søndag at Erdogan anklaget Tyskland for å bruke nazimetoder mot tyrkiske statsråder. Foto: AP / NTB scanpix
Det var på dette møtet i Istanbul søndag at Erdogan anklaget Tyskland for å bruke nazimetoder mot tyrkiske statsråder. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyskland slår tilbake etter Tyrkias president Recep Tayyip Erdogans anklage om at Tyskland driver med nazimetoder ved å avlyse tyrkiske valgkampmøter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter Erdogans utfall sto statsminister Angela Merkels talsmann Steffen Seibert fram og sa at Merkel tar til orde for å holde hodene kalde.

– Vi oppfordrer våre tyrkiske partnere til å snakke sammen med oss åpent og kritisk, men la oss ha vårt nære forhold i bakhodet og la oss holde hodene kalde, sa Seibert mandag formiddag.

Uttalelsen kom etter at Merkels stabssjef Peter Altmaier tidligere på dagen kalte Erdogans uttalelser som uakseptable.

Skepsis i Østerrike

Ordfeiden har også blitt lagt merke til utenfor Tyskland og Tyrkia. Østerrikes statsminister Christian Kern tar til orde for felles EU-enighet.

– Det vil være fornuftig av EU å ha en felles tilnærming til slike valgkamparrangementer. Slik kan vi unngå at land som Tyskland, som forbyr slike arrangementer, settes under press av Tyrkia, sier Kern til avisen Welt am Sonntag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi aksepterer ikke at tyrkiske politikere driver valgkamp i Østerrike. Vi er prinsipielt imot at andre land flytter valgkampen til Østerrike, og at andre lands konflikter på den måten importeres til oss, sier Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz.

Bakgrunn: Erdogan: Tyskland bruker nazimetoder

Uønsket i Nederland

– Det er uønsket at tyrkiske ministre driver valgkamp i Nederland. Det har vi også sagt til tyrkiske myndigheter, sier Nederlands utenriksminister Bert Koenders.

– Det er mye verbal aggresjon. Det syns jeg er helt unødvendig. sier Koenders.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår oppfatning er at dette er en folkeavstemning for tyrkere i Tyrkia. Det er noe annet hvis tyrkiske ministre inviterer seg selv til å drive valgkamp i Nederland og eksporterer sine tyrkiske konflikter til oss. Det er uønsket, sier Koenders.

Danskene mener tyskerne kan håndtere saken på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener man bør vurdere dette fra land til land. Slik jeg forstår det, er det i høy grad spørsmål om sikkerhet som ligger bak beslutningen i Tyskland. Det er tyskernes oppgave å vurdere dette, sier Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen.

Erdogan-utbrudd

Det var i forrige uke at lokale myndigheter flere steder i Tyskland valgte å avlyse tyrkiske valgkampmøter, med hensyn til sikkerhet og kapasitet. Det falt ikke i god jord i Tyrkia, og søndag langet Erdogan ut mot Berlin.

– Tyskland, dere er ikke i nærheten av å være et demokrati. Deres metoder er ikke forskjellige fra fortidens nazimetoder, sa Erdogan i en tale i Istanbul.