Arbeidstakere taper på lange permitteringer

Onsdag publiserer Nav en rapport om hvordan endringene i permitteringsreglene har påvirket dem som blir permittert. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Onsdag publiserer Nav en rapport om hvordan endringene i permitteringsreglene har påvirket dem som blir permittert. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) utvidet permitteringsperioden fra 30 til 52 uker i fjor. Arbeidstakerne må ta støyten, viser ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lengre permitteringsperioder fører til at flere arbeidsledige går lenger, også utover det konjunkturene skulle tilsi. Det er den klare konklusjonen i en rapport fra Nav om hvordan endringene i permitteringsreglene har påvirket arbeidslivet.

– Vi finner at regelverket har en tydelig effekt på hvor lenge permitterte er arbeidsledige, også når arbeidsmarkedet er relativt stabilt, heter det i en pressemelding på nav.no.

Risiko

Mange går ut hele permitteringsperioden før de søker nye jobber. Dermed kommer de ikke ordentlig i gang med jobbsøkingen før de har vært ledige en stund. Også tidligere har forskning vist at permitterte som ikke blir kalt tilbake av sin arbeidsgiver, har større sannsynlighet for å bli værende ledig lenge. Årsaken kan være at de venter på å komme tilbake i sin gamle jobb.

– De permitterte bør være bevisst risikoen ved langvarig permittering, og det er viktig at de tidlig begynner å søke jobber nye jobber, sier kunnskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De permitterte taper både lønn og arbeidserfaring i permitteringsperioden.

– Er man permittert over tid, kan dette føre til større økonomisk tap, man får hull i CV-en, og det kan bli vanskeligere å komme i jobb igjen, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav, som har vært med å utforme rapporten, til VG.

Maner til varsomhet

Rapporten konkluderer med at endringer i regelverket må gjøres med varsomhet, ikke minst fordi regelverket gjelder for hele landet og på tvers av næringer, uavhengig av eventuelle forskjeller i etterspørselen etter arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Endringer i regelverket som følge av sterk økning i ledigheten i enkeltfylker, vil derfor påvirke tilpasningen til bedrifter og ansatte også i deler av landet med en lav ledighet, heter det i rapporten.

Langvarig press fra LO og NHO var grunnen til at permitteringsordningen ble utvidet i fjor. Arbeids- og sosialministeren sier til VG at det er rom for forbedring i dagens system. Hauglie er åpen for å stramme ordningen inn igjen og vil invitere partene i arbeidslivet til en ny gjennomgang for å se på muligheter for å tilpasse arbeidsgiverbetalingen.

– Målet er at folk ikke går permitterte lenger enn nødvendig, sier hun.

Permitteringer:

* En permittering innebærer at en arbeidstaker er midlertidig fritatt for plikten til å komme på jobb, samtidig som arbeidsgiveren er fritatt for plikten til å betale arbeidstakeren lønn.

* Arbeidsgiver betaler lønn de første dagene av permitteringen.

* Deretter tas kostnaden av arbeidstaker og det offentlige. Arbeidstaker får redusert lønn (62 prosent), mens det offentlige får økte utgifter til dagpenger.

* Etter 30 uker må arbeidsgiver igjen betale lønn i fem dager.