Tyske protester mot fengsling av Die Welt- korrespondent i Tyrkia

Reaksjonene i Tyskland er sterke etter at Deniz Yucel, Die Welts korrespondent i Tyrkia, ble siktet for terrorforbindelser og varetektsfengslet av tyrkiske myndigheter. Foto: Karlheinz Schindler / AP / NTB scanpix
Reaksjonene i Tyskland er sterke etter at Deniz Yucel, Die Welts korrespondent i Tyrkia, ble siktet for terrorforbindelser og varetektsfengslet av tyrkiske myndigheter. Foto: Karlheinz Schindler / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengslingen av Die Welts korrespondent i Tyrkia vekker sterke reaksjoner. Tirsdag holdes det demonstrasjoner i tolv byer, ni av dem i Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deniz Yucel (43) har både tysk og tyrkisk statsborgerskap og jobber for storavisa Die Welt. Han ble pågrepet 14. februar, anklaget for "terrorforbindelser" og "propaganda". Mandag besluttet tyrkiske myndigheter at han skal sitte varetektsfengslet fram til rettssaken.

Pågripelsen skjedde etter at Yucel hadde skrevet en artikkel om hackerangrep mot den private epostkontoen til energiminister Berat Albayrak, som også er svigersønnen til president Recep Tayyip Erdogan.

Både statsminister Angela Merkel, tyske menneskerettighetsforkjempere og deler av tysk kulturliv har reagert sterkt på fengslingen. Tirsdag oppfordret kampanjen #FreeDeniz til demonstrasjoner i ni tyske storbyer, samt i Wien og Graz i Østerrike og i Zürich i Sveits.

– Saken kan bli enda en belastning for det allerede anstrengte forholdet mellom Tyskland og Tyrkia, uttalte den sosialdemokratiske parlamentarikeren Niels Annen i nasjonalforsamlingen samme dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PKK-intervju

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan er Yucel blitt avhørt om et intervju han har gjort med Cemil Bayik, en kommandant i den forbudte kurdiske PKK-geriljaen. Journalisten har tidligere skrevet en rekke artikler om regjeringenes politikk mot landets kurdiske minoritet.

Yucel skal i det tre timer lange avhøret også ha blitt spurt om han hadde noen forbindelser til hackergruppen RedHack, som skaffet seg tilgang til energiministerens eposter, eposter som deretter ble offentliggjort av WikiLeaks.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkel har kalt varetektsfengslingen av Yucel for "bitter og skuffende". Hun mener det er en altfor hard reaksjon og viser til at journalisten meldte seg frivillig for tyrkiske myndigheter for å bistå i etterforskningen.

Les også: Flere hundre tiltalt i samme rettssak etter kuppforsøket i Tyrkia

Festivalprotest

I Berlin har pågripelsen av Yucel allerede ført til flere protester. Ifølge Al Jazeera ble filmfestivalen i Berlin avsluttet ved at festivalleder Dieter Kosslick hevet neven til ære for journalisten foran et bilde av ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjelp av en projektor har aktivister dessuten sørget for å lyse opp den tyrkiske ambassaden i Berlin med slagordet #FreeDeniz.

Yucel føyer seg inn i rekken av mange journalister og pressefolk som er pågrepet etter kuppforsøket i fjor sommer. Myndighetene har blant annet stanset utgivelsen av minst 100 ulike publikasjoner som har vært kritiske til Erdogans politikk.

Les også: Tyrkia har bygget 290 kilometer grensemur mot Syria