Ap-flertall mot kommunetvang

AP-partileder Jonas Gahr Støre har lovet alle kommuner som ønsker å omgjøre sammenslåinger som skjer etter tvangsbruk fra dagens regjering skal få innfridd sitt ønske. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AP-partileder Jonas Gahr Støre har lovet alle kommuner som ønsker å omgjøre sammenslåinger som skjer etter tvangsbruk fra dagens regjering skal få innfridd sitt ønske. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort flertall av Arbeiderpartiets fylkeslag stiller seg bak partiledelsen og sier blankt nei til å tvinge kommuner til sammenslåing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtlige av de 13 fylkeslederne Klassekampen har snakket med, støtter ledelsen i at partiet skal følge frivillighetslinjen. Partileder Jonas Gahr Støre har lovet alle kommuner som ønsker å omgjøre sammenslåinger som skjer etter tvangsbruk fra dagens regjering skal få innfridd sitt ønske.

Flere Ap-ordførere har imidlertid argumentert for det motsatte, altså at det skal være mulig å tvinge enkeltkommuner inn i en storkommune. Eller for å si det på en annen måte, å bruke styringsretten for å forhindre at enkeltkommuner stanser en fusjon mellom flere villige kommuner.

– Vi støtter den måten å tenke på som Helga Pedersen har lagt fram. Men jeg tror det er litt ulike synspunkter hos oss. Kommuner som kan bli slått sammen med tvang, blir i dag styrt av Ap-ordførere – noen av dem har kanskje ønsket sammenslåing, sier leder Bjørn Egeli i Vest-Agder, et fylke der flere Ap-ordførere er involvert i tvangssammenslåinger:

– Ja, dette er en konsekvens av det vi har sagt om at sammenslåinger er frivillige, istemmer leder Sverre Myrli, leder i Akershus Ap.