Mann pågrepet for spionasje mot tibetanere i Sverige

Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama deltar på et arrangement i New Delhi. Han beskyldes for separatisme av myndighetene i Beijing, noe han selv avviser.. Foto: Tsering Topgyal / AP / NTB scanpix
Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama deltar på et arrangement i New Delhi. Han beskyldes for separatisme av myndighetene i Beijing, noe han selv avviser.. Foto: Tsering Topgyal / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svensk sikkerhetspoliti har pågrepet en mann som anklages for å ha spionert på eksiltibetanere over tid. Oppdragsgiver skal ha vært en "fremmed makt".

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen er mistenkt for å ha samlet inn ulovlig informasjon om eksiltibetanere for så å gi opplysningene videre til en fremmed makt, opplyser sikkerhetspolitiet Säpo i en pressemelding mandag.

Ifølge Expressen handler mistanken om "grov ulovlig etterretningsvirksomhet".

Mannen har bodd i Sverige i flere år. Han ble pågrepet søndag og saken håndteres nå av en aktor ved riksenheten for sikkerhetssaker.

Lederen Tibetkomiteen i Sverige, Nyima Sherlhokangsar opplyser at det bor 130 tibetanere i Sverige.

– Vi er sjokkert over denne nyheten. Vi har ikke hatt mistanke om noe, sier hun.

– Over tid

Ifølge Säpo har spionasjen skjedd på flere steder og over tid.

– Sikkerhetspolitiet har kunnet se hvordan denne mannen har arbeidet i det tibetanske miljøet, handlet der og samlet inn opplysninger som han senere har gitt videre til etterretningsoffiserer, sier Nina Odermalm Schej, pressesjef hos Säpo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mannen har bodd i Sverige i flere år og hatt et oppdrag, slik vi ser det, av en fremmed makt.

Les også: Kina svarer Trump med atomraketter

Säpo opplyser ikke hvor den mistenkte mannen kommer fra, heller ikke hvilket land politiet mener han har jobbet for.

Ifølge en annen talsperson er det ennå tidlig i etterforskningen, og den er også unntatt offentligheten.

I Säpos pressemelding blir flyktningspionasje beskrevet som en måte å hindre flyktninger å uttrykke kritikk mot regimet i landet de har flyktet fra. Det er også en måte for et regime å forsøke å få kontroll over hvem som har flyktet fra hjemlandet, hvorfor de gjorde det, samt hvor de befinner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Utviklingen man ser i USA kan bli farlig

Anspent region

Tibet ble innlemmet i Kina i 1950, og det har i lang tid vært et anspent forhold mellom kinesiske myndigheter og tibetanske grupper som kjemper for mer kulturell og religiøs frihet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tibetanske eksilmiljøer anklager Kina for å undertrykke tibetansk kultur og religion, mens Kina anklager tibetanske grupper for separatisme. Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama bor i eksil i India. Kinesiske myndigheter mener han egger til separatisme, noe han avviser.

Kina har figurert i tidligere Säpo-etterforskninger når det gjelder flyktningspionasje. Iran og Eritrea er andre land som er blitt nevnt i denne sammenhengen de siste årene.

Les også: – Trump er ikke en politiker man ønsker å ryke uklar med