FN: 32.000 sørsudanere har dratt til Sudan i 2017

Flere sørsudanere har krysset grensa til nabolandet Sudan enn ventet etter at landet ble rammet av hungersnød. Foto: Chaliss McDonough / WFP / NTB scanpix.
Flere sørsudanere har krysset grensa til nabolandet Sudan enn ventet etter at landet ble rammet av hungersnød. Foto: Chaliss McDonough / WFP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent 32.000 sørsudanere har allerede reist til Sudan etter årsskiftet, og FN venter at det blir mange flere etter at Sør-Sudan ble rammet av hungersnød. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag erklærte Sør-Sudan hungersnød i deler av landet og sa at omtrent 100.000 mennesker risikerer sultedøden og at ytterligere en million nærmer seg hungersnød.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) hadde ventet at omtrent 60.000 sørsudanere ville dra til Sudan i løpet av hele 2017, men "antallet migranter har så langt på vei overgått forventningene". Organisasjonen venter at dette vil øke.

–Vi forventer at matsituasjonen kommer til å forverres i løpet av de kommende månedene i Sør-Sudan, skriver UNHCR.

Videre sier UNHCR at flyktningene har reist i opptil sju dager til fots for å komme seg til Sudans grense, og at 90 prosent av dem som har kommet nylig er kvinner og barn.

–Mange av dem som kommer, er utslitte og i dårlig helsetilstand, ofte kritisk underernærte, heter det i uttalelsen.

FNS flyktningorganisasjon og dens samarbeidspartnere ber om 1,3 milliarder dollar til å dekke behovene til de sørsudanske flyktningene i Sudan.

I tillegg til sultkatastrofe har borgerkrig herjet i Sør-Sudan siden 2013. Totalt har nærmere 330.000 mennesker flyktet til Sudan som følge av konflikten, ifølge UNHCR.