Demokratene valgte Tom Perez som ny partileder55-åring skal ta opp kampen med Trump

Barack Obamas tidligere arbeidsminister Tom Perez på talerstolen under møtet i partiets nasjonalkomité i Atlanta lørdag. Foto: Branden Camp / AP / NTB scanpix
Barack Obamas tidligere arbeidsminister Tom Perez på talerstolen under møtet i partiets nasjonalkomité i Atlanta lørdag. Foto: Branden Camp / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obamas tidligere arbeidsminister Tom Perez (55) er valgt til ny leder for det skadeskutte demokratiske parti i USA. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var denne gangen knyttet stor spenning til lørdagens valg av ny partileder for Demokratene, som står svakere enn på mange år etter det uventede nederlaget i presidentvalget.

Perez har lovet å gjenreise parti og kjempe mot Republikanernes president Donald Trump.

Latinoen Perez var den etablerte delen av partiets foretrukne kandidat, men møtte hard motstand fra Keith Ellison (53).

Les også: Grasrota presser demokratene til motstand mot Trump

Valgthriller

Tom Perez, Foto: Joshua Roberts / Reuters
Tom Perez, Foto: Joshua Roberts / Reuters

Afroamerikaneren Ellison fra Minnesota var den første muslimen som ble valgt inn i Kongressen og tilhører partiets mer liberale fløy.

Da medlemmene av Demokratenes nasjonalkomité avga sine stemmer i første runde av ledervalget lørdag, var Perez bare én stemme unna å kunne erklære seier. Han fikk 213,5 mot Ellisons 200, men en kandidat trenger minst halvparten av de 427 avgitte stemmene for å vinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed ble det som ventet en andre valgrunde i det som ble omtalt som en thriller på partikongressen i Atlanta lørdag. Perez sikret seg da 235 stemmer.

Les også: – Jeg var muslim i Det hvite hus under Trump - det varte i åtte dager

Tillitskrise

Tidligere på dagen sa Perez at partiet står overfor både en tillitskrise og en "relevanskrise" etter å ha både tapt presidentvalget i fjor, og mistet rundt 1.000 folkevalgte verv det siste tiåret.

– Vi trenger en leder som ikke bare kan ta opp kampen med Donald Trump, men også kan sikre at vi snakker om vårt positive budskap om inkludering og muligheter, sa Perez.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dårlig måling for Donald Trump

Sanders vs. Clinton?

Ellison, som støttet Bernie Sanders i nominasjonskampen, sa lørdag at Demokratene må "reise seg og beskytte det amerikanske folk".

Mange regnet ledervalget for å være en kamp mellom tilhengerne av Hillary Clinton på den ene siden og nettopp Sanders, hennes liberale rival fra nominasjonskampen, på den andre.

Perez og Ellison lovet begge å gå aggressivt til verks for å gjenreise det splittede partiet, både lokalt og på delstatsnivå.

Totalt seks kandidater sto på stemmeseddelen før den første avstemningen lørdag, men de øvrige trakk seg før andre runde.

Les også: Det hvite hus nektet enkelte medier adgang til pressemøte