Irakisk general: – Har gått inn i Vest-Mosul

Irakiske styrker utenfor den vestlige delen av Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix
Irakiske styrker utenfor den vestlige delen av Mosul. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker sier de har rykket inn i IS-kontrollerte Vest-Mosul. Her må de forberede seg på harde kamper i trange gater i gamlebyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrkene gikk fredag inn i boligområdet Mamun i den sørvestlige delen av byen, opplyser generalløytnant Sami al-Aridhi. Her brøt det umiddelbart ut harde kamper.

Dette er første gang regjeringsstyrkene skal ha gått inn i Vest-Mosul siden offensiven for å gjenerobre den IS-kontrollerte storbyen begynte i fjor. Journalister i området kan høre artilleri, bombekastere og flyangrep.

– Flyplassen frigjort

Irakiske soldater og politistyrker har nå full kontroll over militærbasen Ghazlani ved flyplassen rett utenfor byen, ifølge forsvarsledelsen. Flyplassen skal også være under regjeringsstyrkenes kontroll.

Allerede torsdag meldte statlig irakisk TV at flyplassen var gjenerobret. Men forsvarsledelsen opplyste fredag morgen at det fortsatt pågikk kamper i et lite område på lufthavna hvor IS-krigere hadde forskanset seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt senere på dagen var den siste motstanden angivelig nedkjempet.

– Jeg kan bekrefte at flyplassen er fullstendig frigjort, sa den irakiske generalen Abbas al-Juburi.

Anklager om overgrep

De irakiske styrkene støttes av kampfly og bakkestyrker fra den USA-ledede koalisjonen i Irak. I tillegg får de støtte fra paramilitære sjiamuslimske militsgrupper. Flere av disse gruppene er blitt anklaget for drap og grove overgrep mot den sunnimuslimske befolkningen i området.

De ytterliggående sunni-ekstremistene i IS beskyldes for svært grove overgrep mot sivile i kampene om Mosul. Ekstremistgruppa har sendt både barn og funksjonshemmede ut på selvmordsoppdrag, ifølge den amerikanske generalen Matt Isler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS bruker selvmordsbombere til å kjøre lastebiler fylt med eksplosiver mot de irakiske regjeringsstyrkene. Noen av førerne er angivelig blitt lenket fast i førersetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En bilbombe ble fredag også brukt i et IS-angrep sørvest i Irak, nær grensa mot Jordan. Her ble minst 15 irakiske grensevakter drept.

Flere hundre tusen sivile

750.000 sivile antas å fortsatt befinne seg i Vest-Mosul. IS skal ha drept flere som har forsøkt å flykte fra byen, og irakiske myndigheter har også oppfordret folk til å bli værende mens offensiven pågår.

Én av årsakene var problemene som ville oppstått hvis myndighetene skulle tatt seg av hundretusener av flyktninger mens offensiven pågår. I tillegg håpet myndighetene at Mosuls innbyggere ville gjøre opprør mot IS.

I forrige måned fikk regjeringsstyrkene full kontroll over bydelene øst for elva Tigris, som renner gjennom Mosul. Men kampene i den vestlige delen av byen kan bli vanskeligere. Gatene i gamlebyen er for trange for mange militær kjøretøyer, og soldatene må trolig kjempe til fots.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De vil møte IS-krigere som er fullstendig omringet, uten noen steder å flykte. I tillegg til at de angivelig tvinger sivile til å kjøre bilbomber, forsøker ekstremistene å forsvare seg med eksplosiver festet til hobby-droner.

Flere irakiske soldater er blitt såret av disse drone-bombene siden offensiven mot Vest-Mosul begynte søndag, opplysergeneralløytnant Sami al-Aridhi.

Offensiven mot Mosul:

* Mosul ligger i den oljerike Nineveh-provinsen nord i Irak og var før krigen landets nest største by.

* Kontrollert av IS siden juni 2014.

* Irakiske og allierte styrker innledet en offensiv mot Mosul 17. oktober 2016. Offensiven omfattet rundt 100.000 regjeringssoldater og militssoldater og luftstøtte fra kampfly fra USA og andre vestlige land.

* IS hevdet tidlig i offensiven at de hadde om lag 7.000 væpnede menn i byen. Ifølge USA var det mer sannsynlig snakk om mellom 3.000 og 5.000 krigere, og at 3.500 av disse ble drept i kampene.

* Ifølge FN har over 180.000 sivile flyktet fra byen siden offensiven ble innledet, men 20.000 skal ha vendt tilbake til områdene som er tatt over av regjeringssiden.

* 19. februar 2017 kunngjorde Iraks statsminister Haider al-Abadi en fornyet offensiv for å innta de vestlige delene av byen, som fortsatt kontrolleres av IS.

* 23. februar sier irakiske styrker de har tatt kontroll over flyplassen sørvest i Mosul. Samme dag går regjeringsstyrkene inn i Vest-Mosul for første gang under offensiven.

* 750.000 sivile antas å være igjen i de vestlige delene av byen.

(Kilde: AFP, Ritzau, NTB)