Sysselmannen opprettholder evakueringen i Longyearbyen

Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag. Foto: Stringer / NTB scanpix
Redningsmannskaper på stedet der et snøskred har gått over vei 228 i Longyearbyen på Svalbard og rammet minst én bygning som ligger nærmest inn mot Sukkertoppen tirsdag. Foto: Stringer / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sysselmannen opprettholder evakueringen av 211 innbyggere i Longyearbyen inntil skredsituasjonen er avklart. NVE sender flere skredeksperter til Svalbard. Samtidig raser beboerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt stor snøskredfare på Nordenskiöld Land, og det er forventet at det vil gå ras, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NTB onsdag formiddag.

NVE sender opp flere skredeksperter som skal saumfare fjellsidene i Longyearbyen for å finne ut hvorfor skredet som tirsdag rammet seks boliger, ble større enn hva skredmodellene forutså.

– Når den jobben er gjort, blir det en ny vurdering av evakueringen. Vi må få en veldig grundig vurdering før vi eventuelt kan beslutte å oppheve evakueringen, sier Askholt. Hun opplyser at det skal holdes et folkemøte klokken 20.00 onsdag kveld.

Nye ras

Utenfor Longyearbyen er veien til Gruve 7 stengt etter to ras. Det ene gikk tirsdag kveld og det andre onsdag morgen.

– Rasene har gått litt inn på veien til Gruve 7, men det var ingen spor i nærheten. Vi er helt sikre på at det ikke var noen folk i nærheten, sier gruvesjef Per Nilssen i Store Norske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brøytingen av veien er startet, men gruveselskapet må ha en sikker vurdering av fjellsiden opp mot gruva før de åpner opp. Driften i kullgruva stanset tirsdag og vil ikke bli gjenopptatt før veien er åpnet.

Bakgrunn: Leilighetsbygg tatt av ras på Svalbard

Feil varsling

Tirsdagens skred kommer bare 14 måneder år etter at to personer omkom da ti hus i Longyearbyen ble tatt av skred. I etterkant ble det etablert en skredvarslingstjeneste for Longyearbyen. NVE har måttet tåle hard kritikk fordi de i varslingene tirsdag utelukket at skred kunne nå bebyggelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et folkemøte om snøskredet på Svalbard ble det tirsdag rettet kraftig skyts mot myndighetenes representanter.

– Jeg føler at dere sitter med et fryktelig ansvar her. Tilliten til skredvarslinga, som vi har fått fortalt i over et år var til å stole på, ble i dag drept med et sverdslag, sa en av de frammøtte, Tommy Anderssen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Restrisiko

Raset fra Sukkertoppen var varslet, men det gikk mye lenger enn antatt og nådde bebyggelse i Vei 228, der de materielle skadene er betydelige. Ingen personer ble skadd.Totalt bor det 13 personer i de to husene og ytterligere 75 boenheter er evakuert.

Fungerende regionsjef Knut Aune Hoseth beklager det inntrufne.

– Det er en restrisiko som man ikke har 100 prosent kontroll på. Det er faregrad 4, og fare for naturlig utløste skred. Men vi hadde ikke trodd at det skulle kunne nå bebyggelse, sier Hoseth til NRK.