– Det er enklere for kvinnen og det er mindre risiko for abort

BLODPRØVE? Helsedirektoratet har anbefalt en blodprøve som kan avdekke kromosomfeil hos fosteret, som alternativ til morkake- og fostervannsprøve. Helseminister Bent Høie lover å komme med en konklusjon i en sak han betegner som viktig medisinsk, etisk og politisk, innen rimelig tid.
BLODPRØVE? Helsedirektoratet har anbefalt en blodprøve som kan avdekke kromosomfeil hos fosteret, som alternativ til morkake- og fostervannsprøve. Helseminister Bent Høie lover å komme med en konklusjon i en sak han betegner som viktig medisinsk, etisk og politisk, innen rimelig tid. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap mener kvinner som har høy risiko for å føde barn med kromosomavvik, bør få tilbud om en blodprøve som kan påvise dette. Helsedirektoratet har anbefalt dette. Bent Høie (H) har ikke bestemt seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gravide som har høy risiko for at fosteret har kromosomavvik, får i dag tilbud om fostervanns- eller morkakeprøve, som innebærer en risiko for spontanabort.

Helsedirektoratet gikk for fire uker siden inn for at denne gruppen gravide i stedet kan få tilbud om NIPT (non-invasive prenatal testing), som er en ufarlig blodprøve som avdekker kromosomavvik.

Direktoratet skriver i sin anbefaling at det er etisk og medisinskfaglig problematisk ikke å innføre NIPT som alternativ for denne gruppen.

Blodprøven er i dag ikke tillat i Norge. Allerede i 2012 søkte sykehuset i Tromsø om å ta i bruk prøven for gravide over 38 år, ifølge NTB.

Saken som er politisk betent, ligger nå hos helseminister Bent Høie.

Arbeiderpartiet mener kvinner som i dag får tilbud om fostervanns- eller morkakeprøve, må få tilbud om NIPT fordi det er enklere for kvinnen og gir mindre risiko for abort. Ingvild Kjerkol (Ap) er utålmodig, melder NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mens Bent Høie venter med dette, er det en rekke kvinner som ikke får tilbudet som kunne vært bedre og mer skånsomt for dem, sier hun til NRK.

Les også: Ap vil tillate eggdonasjon, KrF sier nei

KrFs intensjon

«Det innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide», heter det i samarbeidsavtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre. Dette gjør saken politisk vanskelig for helseministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om direktoratet ikke har gått inn for at alle gravide skal få tilbud om blodprøven, mener KrF-politiker Olaug Bollestad heller ikke det de foreslår er greit.

Hun sier til NRK at KrFs intensjon var at man ikke skulle åpne for sorteringsmuligheter, og at et ja til denne gruppen gravide vil være et brudd på intensjonen.

Les også: – Ikke uetisk å velge abort av barn med Downs

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innen rimelig tid

Flertallet i Bioteknologirådet gikk i fjor høst inn for at alle gravide som får tilbud om fosterdiagnostikk, skal få tilbud om NIPT.

– For de aktuelle kvinnene vil NIPT gi sikrere prøvesvar og redusere bruken av fostervann- og morkakeprøver, og dermed også risikoen for spontanabort, uttalte leder i Bioteknologirådet Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Høie påpeker overfor NRK at det er kort tid siden han fikk anbefalingen fra direktoratet og lover å komme med en konklusjon i en sak han betegner som viktig medisinsk, etisk og politisk, innen rimelig tid.

– Jeg er glad for at Helsedirektoratet ikke har landet på Bioteknologirådets flertall som jeg mener var en altfor vidtgående åpning for denne blodprøven, og som jeg uansett ikke kunne sagt ja til, sier Høie til NRK.

Les også:

– Vanskelig å komme utenom eggdonasjon i Norge

Bollestad: Eggdonasjon er ikke likestilling

8 av 18 Høyre-fylkeslag vil ha eggdonasjon