Stockholm-politiet: Skjøt mot steinkaster

Brannvesenet slukker en av bilene som ble satt i brann i Rinkeby i Stockholm mandag kveld. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix
Brannvesenet slukker en av bilene som ble satt i brann i Rinkeby i Stockholm mandag kveld. Foto: Christine Olsson / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet skjøt med skarpt mot minst én av steinkasterne i Rinkeby i Stockholm mandag kveld. Flere biler ble satt i brann, og butikker skal ha blitt plyndret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptøyene begynte etter at politiet skulle pågripe en person ved T-banestasjonen i Stockholm-forstaden Rinkeby rundt klokken 20 på kvelden.

Situasjonen ble så tilspisset at politiet avfyrte ett skudd. Politiet har selv anmeldt forholdet, skriver Aftonbladet.

– Presset til å skyte

Det ble først opplyst at én av politifolkene var blitt skadd i armen og at de hadde løsnet varselskudd. Senere ble det klart at dette var feil. Bilder fra steder viste at politifolkene hadde skutt direkte mot minst én av steinkasterne, opplyser vakthavende befal Sylvia Odin i politiet til Aftonbladet.

En ikke navngitt politikilde forteller at politiet befant seg mellom steinkasterne og sin egen bil.

– Våre tjenestepersoner ble angrepet av et antall personer, flere av dem var maskerte og kastet stein. De følte seg så presset at de avfyrte ett skudd, sier pressetalsperson Lars Byström i Stockholm-politiet, ifølge Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen skal ha blitt truffet av skuddet.

– Planlagt

Det er anslått at 30–40 ungdommer deltok i bråket. Senere på kvelden, rundt klokken 22, ble det meldt om nye uroligheter på stedet, og rundt ti biler ble påtent, ifølge den svenske kringkasteren SVT.

Expressen skriver at ungdommer løp mot politiet og kastet stein, og at angrepet var planlagt. Politifolkene hadde på seg hjelmer og annet beskyttelsesutstyr.

En frilansfotograf beskrev stemningen som "truende" og at området så ut som en "krigssone". Ifølge Bystöm ble sju eller åtte biler stukket i brann. Politiet har satt i gang etterforskning av hendelsen.Flere butikker skal ha blitt plyndret. To personer ble banket opp, og én ble ranet.

Innstilte bussavganger

Busstrafikken i området ble innstilt rett før klokken 22. To av rutebussene kjørte forbi fem stasjoner i Rinkeby-området mandag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt midnatt blusset urolighetene på nytt opp igjen, ifølge nyhetsbyrået TT. Flere patruljer ble sendt til stedet.

–Nå har vi tilført skikkelig med ressurser, så nå kan vi gjenopprette ro og orden, sa Byström i Stockholm-politiet.

Rinkeby er en drabantby med høy innvandrerandel i befolkningen 15 kilometer nordvest for Stockholm sentrum.