Nå begynner spillet om Iran

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif hilste på USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright da han deltok på Munich Security Conference fredag.
Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif hilste på USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright da han deltok på Munich Security Conference fredag. Foto: Tobias Hase / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brikkene er i bevegelse i Midtøsten. Kravet vokser om at et styrket Iran må presses tilbake. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi lar oss ikke true, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif søndag da han holdt åpningstalen på siste dag av sikkerhetskonferansen i München.

- Iran responderer veldig godt på respekt. Vi responderer ikke særlig godt på trusler, sa han.

Den siste tida har landet styrket sin posisjon i Midtøsten, både gjennom støtte til sjiamilitser i Irak og gjennom de framskrittene Syrias president Bashar al-Assad har gjort i Aleppo.

Hos andre regionale makter vokser kravet om at omverdenen må gripe inn for å tøyle Irans ambisjoner. Hvilken linje USAs president Donald Trump velger, blir avgjørende.

Les også: Hva skjedde med Sverige, Trump?

Fikk svar på tiltale

Iran ble det dominerende temaet gjennom formiddagen i München. Nye sanksjoner og politisk press vil ikke virke, var budskapet fra Zarif, som i stedet tok til orde for samarbeid og gjensidige avtaler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Zarif fikk svar på tiltale da utsendinger fra Saudi-Arabia og Israel gikk opp på podiet.

- Jeg mener iranerne må forstå at verden ikke vil la dem slippe unna bokstavelig talt med mord, sa Saudi-Arabias utenriksminister Adel al-Jubeir.

Ifølge ham har verden nå begynt å se det iranske regimets sanne natur.

- Det kan føre til at presset blir stort nok til at Iran begynner å endre sin oppførsel, sa al-Jubeir.

- Jeg mener ikke at Iran er en irrasjonell aktør. Jeg mener de er veldig rasjonelle. Jeg mener Iran vil forstå hvor grensene går, hvis disse tegnes klart og tydelig, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Irak: – En ny fase i kampen mot IS

Stedfortredere

Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman trakk fram Irans atomprogram, utvikling av raketter og støtte til væpnede grupper i andre land i Midtøsten som de største bekymringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De oppretter stedfortredere overalt. I Libanon har vi Hizbollah, på Gazastripen har vi jihadistene i Hamas, i Jemen har vi Houthi-militsen, i Irak har vi sjiamilitser. Alle disse aktivitetene samles under paraplyen til Irans revolusjonsgarde, som er verdens største, mektigste, mest brutale og mest sofistiskerte terrororganisasjon, sa Lieberman.

Ifølge Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu står Iran for en sekterisk politikk som undergraver stabiliteten i regionen.

- Det de gjør, er veldig farlig. Vi må få dem til å gi seg med slike ambisjoner, sa han.

Les også: Ny innreiseordre til USA vil gjelde flere

Opp til Trump

Det er fortsatt usikkert hvor hardt Trumps administrasjon vil gå ut mot Iran. Amerikanerne har innført nye sanksjoner mot landet som følge av en rakettest i slutten av januar. Men atomavtalen som ble inngått i 2015, står fortsatt ved lag.

Den republikanske senatoren Lindsey Graham var blant deltakerne i München. Han mener Kongressen i USA må ta tak i Iran-spørsmålet og stramme opp sanksjonsregimet.

- Jeg tror de fleste republikanere vil være enige i dette. Så får vi se hvor president Trump står, sa han.