Russland: Forholdet til Norge er ikke holdbart

Russlands ambassade i Drammensveien i Oslo.
Russlands ambassade i Drammensveien i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding fredag sier den russiske ambassaden at tilstanden i forholdet mellom Norge og Russland på det politiske området er «utilfredsstillende». Klumsete, sier Russland-ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding fredag kommer den russiske ambassaden i Norge med det den omtaler som en "kommentar i forbindelse med situasjonen i det bilaterale forholdet". I begynnelsen av februar advarte Politiets sikkerhetstjeneste om at russisk etterretning utgjør en økt trussel mot Norge.

– Militære installasjoner, kritisk infrastruktur og norske politikere er utsatte mål, het det fra PST.

I det som kan være et svar fra russerne heter det blant annet:

"Den russiske part har i flere år gjort norske kolleger oppmerksomme på den utilfredsstillende tilstanden i det bilaterale forholdet på det politiske området. Vi antar at dette ikke er i samsvar med Norges langsiktige interesser. Heller ikke Russland er tjent med dette."

– Anti-russisk retorikk

Videre heter det at "den selektive tilnærmingen som Norge foreslår – «her samarbeider vi, her samarbeider vi ikke» er ikke holdbar".

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

"Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk som brukes av våre norske partnere, det at man ignorerer våre interesser uunngåelig får konsekvenser for alle samarbeidsområder, står i motstrid til behovene for å skape et klima for forholdet som er nødvendig for å fremme en positiv agenda i bilaterale saker."

Ambassaden beklager også at NATO ble utvidet østover og nekter for brudd på folkeretten.

"Russland har ikke brutt folkeretten, har ikke sendt sine styrker inn i Ukraina", hevdes det.

Les også: Putin: – NATO gjør alt for å provosere oss

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nekter Grande og Solhjell innreise

Russerne gjør det også klart at verken Venstre-leder Trine Skei Grande eller stortingsrepresentant Bård Vegar Solhjell (SV) vil få lov til å reise til Russland med det første.

Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande får fortsat ikke innvilget visum til Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Bård Vegar Solhjell og Trine Skei Grande får fortsat ikke innvilget visum til Russland. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Vi er ikke på en veldedighetskveld. Hvis det på nytt blir levert dokumenter for visa for Trine Skei Grande og Bård Vegar Solhjell, skal de igjen bli nektet innreise, skriver ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken som oppgis er at Sergej Narysjkin, leder for underhuset i nasjonalforsamlingen, Statsdumaen, ble nektet innreise til Norge for å delta i den Europeiske konferansen for parlamentspresidenter. Narysjkin står på EUs sanksjonsliste og får ikke lov til å besøke eller reise gjennom EU-land.

Psykologer: – Gjør Trump ute av stand til å være president

UD: Velkjent

Samme dag som uttalelsen kom, bekreftet Utenriksdepartementet at utenriksminister Børge Brende (H) skal på sitt første Russland-besøk siden 2014.

Brende skal delta på en Arktis-konferanse i den russiske byen Arkhangelsk i mars.Det ble klart etter et møte mellom Brende og hans russiske kollega Sergej Lavrov i Tyskland torsdag.

UD forsøker samtidig å tone ned innholdet i uttalelsen fra den russiske ambassaden.

– Den russiske ambassaden kommer med velkjente synspunkter på europeisk sikkerhetspolitikk og NATO, sier pressetalsmann Frode O. Andersen i en uttalelse til norske medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det for eksempel gjelder norsk og europeisk holdning til Russlands brudd på folkeretten i Ukraina, er denne vel kjent og kommunisert til russiske myndigheter, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Klumsete og ensidig

Eksperter avfeier imidlertid uttalelsen som «klumsete», og tolker den som et forsøk på å blande seg inn i den norske Russland-debatten.

– Jeg tror dette har noe å gjøre med den interne norske dynamikken, sier, sier NUPI-forsker Jakub Godzimirski til NTB.

Den siste tiden har både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten advart mot digitale trusler fra særlig Russland. Godzimirski tror uttalelsen kan være en måte for den nye Russland-ambassadøren Tejmuraz O. Ramisjvili å markere seg på.

– Men det er gjort på en litt klumsete måte. Man ramser opp alle de tingene man er misfornøyd med, uten å nevne at Russland har gjort en del som har ført til disse reaksjonene. Dette er en veldig ensidig fremstilling av saken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av Stortingets utenrikskomité Anniken Huitfeldt (Ap) er mer forsiktig i sine uttalelser.

– Norge og Russland er naboland. Vi behøver og ønsker dialog, uavhengig av skiftende politiske værforhold, sier hun til NTB.

Les også:

Jødiske ledere: – Trumps Israel-løsning er skremmende

Trump til Russland: – Gi Krim-halvøya tilbake