Japan protesterer mot russiske øynavn

Japans statsminister Shinzo Abe (i midten) under en tale på De nordlige territorienes dag i Tokyo i forrige uke. De nordlige territoriene er også kjent som Kurilene. Japan og Russland gjør begge krav på de fire sørligste øyene i øyegruppen.
Japans statsminister Shinzo Abe (i midten) under en tale på De nordlige territorienes dag i Tokyo i forrige uke. De nordlige territoriene er også kjent som Kurilene. Japan og Russland gjør begge krav på de fire sørligste øyene i øyegruppen. Foto: Eugene Hoshiko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Japan protesterer overfor Russland etter at Moskva har navngitt fem ubebodde øyer i Kurilene som Tokyo mener er japanske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem ubebodde øyene har blitt oppkalt etter generaler og andre framtredende navn fra daværende Sovjetunionen, melder japanske medier.

– Navnene strider mot vårt lands ståsted og er svært beklagelig. Japan protesterte formelt mandag via en diplomatisk kanal, sa den japanske regjeringstalsmannen Yoshihide Suga på en pressekonferanse tirsdag.

Kurilene er kontrollert av Russland, men Japan gjør krav på deler av øygruppen, som i Japan kalles De nordlige territoriene.

Konflikten har vært uløst siden 1945 da sovjetiske styrker tok kontroll over noen av øyene etter Japans nederlag i verdenskrigen. På grunn av konflikten har de to landene ennå ikke formelt skrevet under på noen fredsavtale etter krigen.

Statsminister Shinzo Abe og Russlands president Vladimir Putin gjorde i desember et nytt forsøk på å løse konflikten, men etter to dager med møter, måtte de konstatere at striden ennå er uløst. Partene ble imidlertid enige om økonomisk samarbeid.

Suga sa tirsdag at Russlands navngivning til fem øyer ikke vil berøre noen deler av de bilaterale samtalene. Forhandlingene vil fortsette, sa han.