Politisk analyse:Borgerlig kaos eller rødgrønt rot?

Knut Arild Hareide (KrF) sammen med Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) under en pressekonferanse om statsbudsjettet for 2017.
Knut Arild Hareide (KrF) sammen med Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) under en pressekonferanse om statsbudsjettet for 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høstens valg kan bli det første på tolv år som ikke gir statsministeren et fast og avklart flertall på Stortinget. I så fall vil norsk politikk vende tilbake til normalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det borgerlig kaos eller rødgrønt rot?

I 2013 ble en rødgrønn flertalls regjering avløst av en borgerlig mindretalls regjering. Dermed skulle «unntakstilstanden» med flertalls regjering være over på Stortinget, der en forsmådd borgerlig opposisjon hadde sittet maktesløs på sidelinjen i åtte lange år.

Men Erna Solbergs mindretalls regjering har, gjennom samarbeidsavtalen med KrF og Venstre, skinn av fast flertallskonstellasjon. Trass i støy og indre konflikter har avtalen gitt stabilt styre og årviss budsjettenighet. Fra høsten av kan det bli nye tider.

Les også: Solberg nærmer seg Støre i ny måling

Hareide sier Solberg må velge: Frp eller sentrum

Avtale i det blå

Smale regjeringer og hyppige regjeringskriser er et slående trekk ved norsk parlamentarisk historie, ifølge statsvitenskap-professor Bjørn Erik Rasch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I 40 av de 72 årene som er gått siden andre verdenskrig, har Norge vært styrt av mindretalls regjeringer. Det er uvanlig mye i europeisk sammenheng, og lite tyder på en snarlig forandring.

På borgerlig side virker sjansene små for en flertalls regjering. KrF sier det er uaktuelt å regjere sammen med Frp. Sterke krefter jobber for samme linje i Venstre. Begge de to støttepartiene ønsker helst en allianse med Høyre alene, men en slik regjering vil ikke Frp støtte. Venstre og KrF virker på sin side ikke spesielt positive til en ny samarbeidsavtale. Partileder Trine Skei Grande åpner tvert imot for å følge Frps eksempel og si at Venstre ikke støtter en regjering det selv ikke er del av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Arbeiderpartiet har man et ord for dette: Borgerlig kaos.

Les også: Hareide sier Solberg må velge: Frp eller sentrum

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener statsministerens nyttårstale grenser til naivitet

«Artig bukett»

AP-leder Jonas Gahr Støre Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AP-leder Jonas Gahr Støre Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

På borgerlig side pareres det med påstander om rødgrønt rot. Utsiktene til en ny rødgrønn flertalls regjering er ikke akkurat de beste, framholdes det. Frp-leder Siv Jensen kaller Støres potensielle partnere en «artig bukett» når MDG og Rødt inkluderes i fellesskapet på Stortingets venstre flanke.

Ap-lederen kan trøste seg med gode målinger for egen del og trekker ikke minst veksler på Senterpartiets gode form. At SV fortsatt sliter ved sperregrensa kompliserer bildet.

Sperregrensa er for øvrig en utfordring også på borgerlig side, der særlig Venstre er i fare. Flere analytikere har påpekt at høstens valg nettopp står ved sperregrensa. Faller Venstre under, blir Støre statsminister; faller SV under, forblir Solberg regjeringssjef. Men analysen er grovmasket. Skulle ingen av partiene kare seg over 4 prosent, blir bildet straks ganske uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre ser mot sentrum

Rødgrønt flertall tross fall for Ap

Fortsetter som før

De to statsministerkandidatene Erna Solberg og Jonas Gahr Støre vil stå foran et krevende politisk partnervalg til høsten.

Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Gian Ehrenzeller / EPA
Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Gian Ehrenzeller / EPA

Dersom det ikke blir rødgrønt flertall vil regjeringen Solberg holde fram, ufortrødent, slik norsk parlamentarisk praksis tilsier, uten et forpliktende og avklart flertall i Stortinget.

Men selv uten en samarbeidsavtale med KrF og Venstre vil regjeringen være avhengig av støtte for å få budsjettet igjennom, med mindre Høyre og Frp får rent flertall.

Skulle det bli rødgrønt flertall vil Støre kunne plukke opp hansken fra forgjengeren Jens Stoltenberg. Men dersom MDG, Rødt eller begge er på vippen er det et åpent spørsmål hva Støre vil gjøre. Alternativene er å regjere alene, gå for en skjør mindretallskonstellasjon eller innlemme alle som vil.

Les også: AUF-leder til Støre: Steng døra for Venstre

Venstre: Uaktuelt å fortsette samarbeidet med Frp