Sverige og Norge forsterker forsvarssamarbeidet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under et pressetreff i forbindelse med et møte mellom de nordiske forsvarsministrenes i Stockholm i 2015.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under et pressetreff i forbindelse med et møte mellom de nordiske forsvarsministrenes i Stockholm i 2015. Foto: Jessica Gow / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forsvarspolitiske samarbeidet mellom Sverige og Norge skal forsterkes, skriver landenes forsvarsministere i et felles debattinnlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi befinner oss i en ny situasjon der Europa og Norden står foran store sikkerhetspolitiske utfordringer, står det i innlegget i Dagens Næringsliv , signert forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes svenske kollega Peter Hultqvist. Russlands sikkerhetspolitikk, ulovlige annektering av Krim og aggresjon i Ukraina-konflikten trekkes fram som eksempler.

– Det har ført til en ustabilitet og uforutsigbarhet som vi ikke har sett i Europa siden den kalde krigen.

De to ministrene møttes i Oslo i november og ble enige om en rekke tiltak. Blant annet skal sjøtransport og viktige knutepunkter sikres, og både Norge og Sverige skal gjeninnføre forsvarsattachéstillingene i Oslo og Stockholm for å styrke informasjonsutvekslingen.

Forsvarsministrene skriver at et samarbeid mellom naboland blir stadig viktigere i en tid der forutsetningene for den europeiske sikkerheten endres: "Formålet med et styrket svensk-norsk forsvarssamarbeid er en felles ambisjon om å øke forutsigbarheten, bidra til stabilitet og arbeide for en fredelig utvikling uten konfrontasjon og konflikt i vår del av verden."