Russisk opposisjonsleder vil bli president tross dom

Aleksej Navalnyj er kjent skyldig i underslag. Foto: AP / NTB scanpix
Aleksej Navalnyj er kjent skyldig i underslag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er igjen dømt til fem års betinget fengsel for underslag, men han vil likevel kjempe for å bli president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Navalnyj og en medtiltalt er også dømt til å betale en bot på drøyt 70.000 kroner.

Dommen kan i utgangspunktet hindre Navalnyj i å stille som presidentkandidat i valget neste år, men i en Twitter-melding skriver den kjente aktivisten, bloggeren og Putin-kritikeren at ikke gir opp den politiske kampen.

– I henhold til grunnloven har jeg full rett til å delta i valgene, og det vil jeg gjøre. Jeg vil fortsatt representere interessene til mennesker som ønsker at Russland skal bli et normalt, ærlig og ikke-korrupt land, sa Navanyj etter at dommen falt i byen Kirov onsdag.

Også i 2013 ble Navalnyj dømt til fem års betinget fengsel etter å ha blitt kjent skyldig i underslag fra et statlig tømmerselskap. I november ble dommen underkjent i russisk høyesterett og sendt tilbake til ny behandling i en lavere rettsinstans. Det skjedde etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fastslo at Navalnyj og en annen tiltalt ikke hadde fått en rettferdig rettsprosess.

Navalnyj, som har blitt omtalt som korrupsjonsjeger, har tidligere vært tiltalt for hvitvasking og underslag fra den franske kosmetikkprodusenten Yves Rocher. Han hevder selv at rettsprosessene mot ham har vært politisk motiverte.