Billettskandale rammer Eurovision

Vitali Klytsjko, den tidligere bokseren som nå er borgermester i Kiev, fikk i forrige uke overlevert de symbolske nøklene som vertsby for Eurovision fra Stockholms Eva-Louise Erlandsson Slorach. Nå er Kiev-finalen rammet av en billettskandale.
Vitali Klytsjko, den tidligere bokseren som nå er borgermester i Kiev, fikk i forrige uke overlevert de symbolske nøklene som vertsby for Eurovision fra Stockholms Eva-Louise Erlandsson Slorach. Nå er Kiev-finalen rammet av en billettskandale. Foto: Efrem Lukatsky / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Salget av billetter til årets Eurovision-finale er utsatt på ubestemt tid på grunn av korrupsjonsmistanker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 90 dager før årets Eurovision-finale i Kiev, rammes tv-begivenheten av en skandale. Denne uka skulle salget av publikumsbilletter til starte, men det er nå utsatt.

Etter en klage på anbudsrunden har Ukrainas myndigheter valgt å stanse salget. Det er mistanke om brudd på landets monopol-lovgivning som ligger til grunn, heter det i en pressemelding fra arrangørene - tv-stasjonen UA:PBC.

– Vi er skuffet over utsettelsen av billettsalget, men vi jobber i nært samarbeid med vertene for å finne en løsning, sier Jon Ola Sand som har overoppsynet med Eurovisjon-finalen på vegne av EBU, den europeiske kringkastingsunionen, i en epost til ABC Nyheter.

Man hadde først bestemt seg for at billettene skulle selges via det lokale selskapet concert.ua, men etter at en internasjonal aktør klaget på avgjørelsen, har den altså blitt satt på vent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NRK presenterer årets ti deltagere i Melodi Grand Prix

Håper på salg

Det ukrainske selskapet tror fortsatt de vil stå for det lukrative salget av billetter til både prøver, semifinaler og finalen 13. mai:

– Det eneste vi vet er at billettene blir lagt ut til salg om en til enogenhalv ukes tid, men det er ennå ikke bestemt noen eksakt dato, opplyser Julia Koriatsjenko i Concert.ua i en chat med ABC Nyheter.

I fjor vant ukrainske Jamala Eurovision med sangen «1944». Foto: Martin Meissner / AP
I fjor vant ukrainske Jamala Eurovision med sangen «1944». Foto: Martin Meissner / AP

Både selskapet og EBU prøver å tone ned vanskene som kan oppstå.

Man påpeker blant annet at billetsalget ved noen tidligere finaler også først har startet i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Agnete var tre plasser unna finalen

EBU er skuffet

Jon Ola Sand i EBU sier også at «anbudsprosessen må være åpen og rettferdig».

– Vi håper billettsalget kan starte så snart som mulig, siteres Sand i en epost fra EBU.

NTUs Pavel Gritsak sier til det russiske nyhetsbyrået Tass at de håper at salget kan være i gang i løpet av februar måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russisk avis raser etter Ukraina-seier

I fjorårets finale i Stockholm vant ukrainske Jamala med «1944», en sang om krimtartarens historie. Denne ble tolket politisk på grunn av landets konflikt med Russland.

«1944» handler om Sovjetunionens deportering av anslagsvis 240.000 krimtartarer, hvorav mange døde på vei til Sentral-Asia. Før finalen antydet også artisten sterkt at sangen handlet om den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014.